Що е биоталасология

Що е биоталасология

През лятото милиони хора се отправят за почивка край морето. Привлича ги не само приятната прохлада край морския бряг, но и ползата за здравето, която носят природните фактори на морето и морското крайбрежие. Те са обект на биоталасологията.

Биоталасологията, като наука за здравния потенциал на морето и крайморските ресурси, заема основно място в курортната медицина. В биоталасологията се съчетават морската климатология с морската балнеология, затова биоталосологията се дефинира като пребиваване на морския бряг и използване за профилактика, лечение и рехабилитация на свързаните с морето и неговия бряг природни ресурси: климат-слънце, морска вода, пясък (плаж), лечебна кал, матерна луга, рапа (соления виден слой в крайморските лимани), морски водорасли и екстракти от тях и други. В морския курорт човек попада в условията на т.нар. физиологичен и биологичен комфорт, като се подобряват и възстановяват биологичните връзки на организма с природата.

В биоталасологията в благоприятно съчетание са първичната, вторичната и третична профилактика. Затова курортната медицина, включваща в себе си и биоталасологията, е заела своето място в здравната и в социалната политика на почти всички развити страни, които притежават морски курортни ресурси.
След Втората световна война развитието на морските курорти в Европа бележи някои интересни тенденции, свързани с промените, настъпили в икономическото и социалното развитие, с постиженията на науката и научно-техническия прогрес, с динамиката на демографското развитие, със структурата и динамиката на заболяванията на съвременния човек. Съвременната човешка болестност е обременена с редица функционални и регулаторни смущения. Хронично болните пациенти във всички напреднали страни са един голям проблем. Днес за тях се говори като за хора с остатъчно здраве.

Морските курорти със своите климатични и балнеологични възможности оказват лечебно-възстановителен ефект върху голяма част от тази патология, забавяйки хроничния ход на развитие на заболяванията и възстановявайки функционалните възможности на организма.

В морските курорти съществуват условия за провеждане на комплексно лечение, като, от една страна, се използват широко, научнообосновано и дозирано балнео-биоклиматичните дадености, а от друга страна, съчетани с активен двигателен режим, както и със здравословно хранене, те стават основа на един профилактично-възстановителен режим. С оглед на тези възможности не е случайно преимущественото насочване на европейския туризъм към морските курорти. Ваканцията на море все повече се свързва с активни профилактични мероприятия и лечение.

И да не забравяме, че почивката на море е полезна за малки и големи.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние