Червеното вино пази от болести и подмладява

Червеното вино пази от болести и подмладява

Милиони хора по света мечтаят учените да открият "еликсира", който ще съхрани тяхната младост, здраве, работоспособност и високо качество на живот. Идеалната подмладяваща терапия трябва да служи и като козметично средство за поддържане здрав вид на кожата, да задържа или предотвратява развитието на дегенеративни заболявания, да оптимизира функцията на естествено стареещия мозък и другите тъкани.

Целта е не само удължаване на живота, а и предпазване от съпътстващите старостта заболявания - сърдечно-съдовите, неоплазмите, де-менцията. Сред специалистите продължават дебатите дали наистина има ефект подмладяващата интервенция, наречена антиейджинг терапия (насочена към забавянето на старостта и минимизиране на нейните ефекти). 

Чаша дневно защитава и венците

Антиоксидантите, които се съдържат в червеното виното, помагат и за овладяване възпалението на венците, сочи канадско изследване. "Нашите проучвания показаха, че полифенолитеимат силен антибактериален ефект - обяснява д-р Фатиа Чандад от университета Лавал в Квебек.

Смятам, че чаша червено вино на ден може да препятства разпространението на бактериите, които причиняват гингивит и пародонтоза. Инфекциите в устната кухина от този тип могат да повлияят сериозно на здравето, обясняват още специалистите. В стремежа си да овладее разпространението на бактериите имунната система започва да работи на "високи обороти", в резултат на което се повишава нивото на свободните радикали, които атакуват клетките.

Широко разпространена и получила научно одобрение е теорията за оксидативния стрес и въздействието насвободните радикали. Те са сред причините за възникването на злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. Този факт обяснява защо антиоксидантите стават все по-популярни съставки както в хранителните, така и в козметичните продукти.

В процеса на стареене генетичните фактори играят важна, но не определяща роля. Проучвания доказват, че стареенето е заложено генетично само до 30%. В тази връзка все по-често се задава въпросът "Възможно ли е някои видове храни да водят до по-бързо остаряване, а други да го забавят?" Установено е, че неправилното хранене - консумацията на "лоши" въглехидрати (бяла захар) и "лоши" мазнини (трансмазнини), ускорява дегенеративните процеси в организма, стимулира развитието на сърдечно-съдовите заболявания, злокачествените образувания и болестта на Алцхаймер.

Учените установяват, че значима роля в превенцията на старостта играе активирането на определени гени, което води до синтеза на група протеини, наречении сиртуини. Те укрепват и тонизират клетките, като удължават техния живот и ги предпазват от болестите на напредналата възраст. Доказано е, че тези гени се активират при ограничаване на приетите с храната калории. Изследванията, проведени през последните години, сочат, че един от споменатите гении - SIRT-1, може да бъде активиран.

При това от веществото, наречено ресвератрол. Ресвератролът е антиоксидант от групата наполифенолите, съдържащ се в ципите на гроздовите зърна, боровинките и фъстъците. Тъй като най-голямата му концентрация е открита в ципата на черното грозде, то червеното вино и гроздовият сок са най-големият естествен източник на ресвератрол. Червеното вино съдържа средно 10 пъти повече ресвератрол от бялото. Смята се, че начинът, по който ресвератролът действа, е като отключва и стимулира работата на определени гени и така води до подобрение в цялостната обмяна на веществата.

Полифенолите във виното показват антиоксидантна активност, подобна и дори по-голяма от тази на витамините А, Е и С. Ресвератролът е ефективен 95% в предпазването на липидите от окисление, а оттам и срещу образуването на свободни радикали (в сравнение с 65% за витамин Е и около 37 % за витамин С). Някои проучвания, свързани с използването на ресвератрола като антиоксидант, посочват, че намаляването на нивото на оксидативния стрес се дължи до голяма степен на добавянето на червено вино с храната.

Направено е изследване с доброволци в продължение на 3 месеца. Към диета им включвали или плодове и зеленчуци, или червено вино. Диетичният режим с червено вино показал два пъти по-голяма ефективност по отношение на намаляването намаркеритена оксидативния стрес в сравнение с диетата, обогатена със зеленчуци. Това се обяснява с богатото съдържание на полифеноли във виното.

Умерената консумация на вино има свойството да намалява постменопаузалните симптоми и да предпазва от остеопороза, тъй като ресвератролът проявява качества и на фитоестроген и действа като агонист на естрогеновите рецептори. Ето защо, той може да се използва като хормонозаместителна терапия, без да проявява странични ефекти, като повишаване риска от карцином на млечната жлеза например. Освен това естрогените подобряват водния баланс на кожата, повишават съдържанието на глюкозаминогликани, подобряват кожната еластичност, намаляват бръчките. Ресвератролът и останалите полифеноли спират процеса на разрушаване на кожните структури, подпомагат и подмладяването на кожата.

Растителните антиоксидантни компоненти са ключова съставка в продуктите за грижа за кожата. Използването на ресвератрол и други растителни антиоксиданти дава възможност да се защитят клетките от ултравиолетовите лъчи, от въздействието на гъбички, бактерии и вируси. Ресвератролът не позволява превръщането на предшествениците на мастните клетки в зрели мастни клетки, като освен това той предпазва и от складирането на мазнини.

Друго негово свойство е да потиска продукцията на вещества, наречени цитокини, които могат да причинят затлъстяване и свързаните с него нарушения, като диабет и атеросклероза. Освен това ресвератролът стимулира производството на протеин, който намалява риска от сърдечни атаки. Може би някой ден той ще се използва като активна съставка за създаване на препарат срещу затлъстяване.

Всички досегашни проучвания в областта на действието на ресвератрола като подмладяващо и предпазващо от заболявания вещество изглеждат обещаващи. Но са необходими още много изследвания, които да докажат безспорно всички благоприятни ефекти по отношение на здравето и забавянето на процесите на стареене.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние