Хапвайте диетичен хляб, за да бъдете здрави

Хапвайте диетичен хляб, за да бъдете здрави

Хлябът е най-популярният източник на въглехидрати за българина, тъй като е традиционна всекидневна храна у нас. Той доставя и други важни за човешкото здраве съставки: белтъчини, витамините В и Е и минерали - фосфор, магнезий, калий, желязо, цинк, калций.

Що се отнася до брашната, от които се произвеждат различните видове хляб, пълнозърнестото брашно е познато като тип 1850, ръженото - като тип 1000, а за производство на типов хляб се използва тип 1150. Белите хлябове "Стара Загора" и "Добруджа" са от брашната тип 500 и тип 700. Някои обогатени брашна (напр. с глутен) са с номера 650 и 800.

У нас често се предлага хляб от бели брашна, който е предпочитан от много хора, защото е вкусен и лесно смилаем. Но консумацията му в големи количества, това води до повишен внос на въглехидрати в организма, като в същото време пречистването на брашното го лишава от целулоза, витамини и микроелементи. Затова приемът на такъв хляб трябва да бъде ограничен, особено при хора със затлъстяване и захарен диабет. Белият хляб е подходящ само при някои чревни заболявания, като язвен колит.

От многото видове диетичен хляб, които се предлагат в търговската мрежа, се открояват три основни групи: пълнозърнест, ръжен и типов. Всички те имат по-ниска енергийна стойност от белия; съдържат повече фибри (влакнини), което, от една страна, подобрява храносмилането, а от друга, води до по-бавна резорбция (всмукване) на приетите въглехидрати, т.е има по-нисък гликемичен индекс. Именно затова тези хлябове се препоръчват на хора със затлъстяване и на страдащите от диабет. Те са полезни, защото съдържат повече витамини (най-вече от групата В) и минерални вещества, а също и растителни белтъци.

Пълнозърнестият хляб се приготвя от непречистено от триците брашно. В него са запазени витамините, минералните вещества и целулозата. Известен е още като "Грахам". В последните години се произвежда хляб от цели или начупени зърна, обогатен с житни кълнове - т. нар. "хляб без брашно".

Ръженият хляб се замесва съответно от ръжено брашно, което има някои предимства пред пшеничното. В него има повече витамини от групата В и е с по-нисък гликемичен индекс, което го прави особено подходящ за лица със затлъстяване и захарен диабет. Единственият му недостатък е увеличеното съдържание на фитинова киселина, която се свързва с калция от храната, затова не се препоръчва да се консумира едновременно с млечни продукти. Този минус се преодолява при ръжено-пшеничния хляб, в който ръженото брашно е примесено с пшенично.

Типовият хляб е произведен от брашно, близко по състав до пълнозърнестото, но с по-ниско съдържание на трици. Освен това в него липсва и пшеничният зародиш, което прави хляба по-беден на белтъчини и витамини от групата В.

Съществуват и други разновидности на диетичния хляб: високопротеинов (с глутен и соев белтък), обогатен с фибри (с добавка на трици), соден (с по-голямо количество сода, без мая), многозърнест (с брашна от няколко вида зърнени култури), царевичен, малцов и др. Въпреки това разнообразие производството на хляб за нуждите на профилактичното и лечебното хранене все още не е оптимално и налага търсене на нови производства и технологии.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние