Имунната система иска укрепване преди зимата

Имунната система иска укрепване преди зимата

Влажното, хладно време и късият ден в този период на годината действат потискащо и отслабват защитните сили на организма. Специалистите твърдят, че постоянното редуване на температурата в отоплени помещения и ветровитото време на открито действа стресиращо за тялото и го прави по-податливо на настинки. Организмът се нуждае от повече сили и енергия, за да поддържа добро здраве. Те могат да се набавят чрез упражнения, балансирано хранене и достатъчно сън.

Тренировките на открито и дългите разходки стимулират кръвообращението и са особено полезни за имунната система.

Лекарите съветват да си доставяме витамини и минерали не от хапчета - т.нар. хранителни добавки, а със сезонни плодове и зеленчуци. Препоръките им са в унисон с традицията на коледния пост. Менюто изключва месото, яйцата и млечните продукти, но няма никакви ограничения за растителните продукти. Съдържащите се в тях пектин и целулоза са от важно значение за разграждането на токсините, за прочистването на нитратите, солите на тежките метали и останалите химически вещества, намиращи се в човешкото тяло.

Хапвайте предимно сурови плодове и зеленчуци. От термичните обработки предпочитайте варенето, при което хранителните вещества се съхраняват в по-голяма степен и са по-лесни за усвояване.

Овкусявайте ястията с подправки. Имуноукрепващо действие имат чесънът, черният пипер, джинджифилът. Спазването на постите стимулира правилното функциониране на ендокринната, сърдечносъдовата и нервната системи. А намаленото количество сол заради въздържане от колбаси понижава холестерола, подпомага работата на бъбреците и извеждането на натрупаните животински белтъчини от тялото. В резултат на прочистването на организма значително се стимулира имунитетът. Установено е, че когато в тялото има голямо количество токсини, защитните сили са насочени към тяхното неутрализиране и не могат да отбият вредните атаки на околната среда.

Алкохолът и цигарите трябва да се ограничат, защото натоварват имунната система и я правят по-податлива на патогени. Алкохолът дори блокира производството на антитела и лимфоцити, които противодействат на болестотворните елементи.

Пийте по 1,5-2 л течности. В помещенията със сух и затоплен въздух организмът трябва да е достатъчно хидратиран. Течностите поддържат влагата на бронхите, отмиват бактериите и предпазват от заболяване. Препоръчват се вода и неподсладени чайове, т.е. такива, който не съдържат калории. Не прекалявайте с кафетата. Учените са установили, че повече от 2-3 чаши на ден забавят с 30% реакцията на имунната система.

Достатъчният и пълноценен сън също е от съществено значение за доброто здраве. Преди лягане задължително проветрете спалнята.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана