Кои храни забавят стареенето

Кои храни забавят стареенето

Bръзките между храненето и стареенето на организма все още не са изяснени напълно, макар че вълнуват човечеството от древни времена. Промените, наблюдаващи се в напреднала и старческа възраст, изискват специфичен подход при изграждането на хранителни режими.
У нас отдавна е проучен начинът на хранене на столетници. Анализът показва, че за дълголетието не съществува специфичен режим на хранене нито по вид, нито по състав на продуктите. В по-напреднала възраст дълголетниците са се придържали предимно към млечна и растителна храна с ограничение на готварската сол.

В научната литература определени храни се споменават като средство за удължаване на живота.

Една от тях е киселото (квасеното) мляко. С високата му консумация се обяснява дълголетието, наблюдавано в някои планински райони у нас, а също и сред кавказки (или средноазиатски) народи. Според по-ранни проучвания при възрастни и стари хора всекидневното добавяне на 1/2 кг кисело мляко води до намаляване на серумния холестерол, който е от първостепенните рискови фактори за настъпване на атеросклероза, водеща до преждевременно остаряване. Млечнокиселите бактерии и бифидобактериите, съдържащи се в киселото мляко, имат значение за регулирането на храносмилателните процеси, а освен това влияят благоприятно върху имунитета.
Женшенът е корен, чиито активни съставки в миналото са били използвани за премахване на умората и за възстановяване на тонуса и паметта при възрастните хора. Смятало се е, че той забавя процесите на стареене. За това обаче няма убедителни доказателства.

Антиоксидантите

Антиоксидантите са вещества, които влияят на свободните радикали, увреждащи клетките и причиняващи преждевременното им остаряване. Те имат и други ефекти: понижаване на серумния холестерол и намаляване на риска от атеросклероза, забавяне развитието на болестта на Алцхаймер, предпазване от замърсителите на околната среда. Антиоксидантите се предлагат като хранителни добавки - най-често каротиноиди (ликопен, зеексантин), флавоноиди (пикногенол), изофлавони, някои метали (цинк, хром, селен), аминокиселини (глутатион), витамини (А, С, Е , липоева киселина), ензими (супероксидмутаза), хормони (мелатонин), екстракти от плодове и зеленчуци (боровинка, брюкселско зеле, броколи и др.).
Смята се, че отношение към преждевременното остаряване имат и медът и други пчелни продукти, соята и соевите продукти, пектин, бромелаинът, куркуминът, различни билки и пр. Въпреки отделни факти, показващи, че те са пълноценни храни или подходящи хранителни добавки при възрастни и стари хора, все още няма категорични данни на фундаментално ниво, че имат подмладяващо действие.
Напоследък се лансира т.нар. макробиотична диета, която предполага употребата на натурални, подложени на минимална обработка продукти, предимно от растителен произход (зърнени храни, зеленчуци, бобови култури). От технологиите за приготвяне на храна се допускат варене, печене и задушаване. Подобен режим може да се разглежда като един от вариантите за здравословно хранене.

Не бива да се забравя, че възрастните хора са специфична група с устойчив и трудно променящ се стереотип на поведение. Поради това не са подходящи крайни и "революционни" хранителни програми. Много често рязката промяна има отрицателни последици за здравето им. Трябва да отбележим, че основната физиологична особеност при стареенето е намаляващата с времето приспособимост на организма към измененията във външната среда. Устойчивият енергиен запас се понижава с възрастта, поради което всяко грубо вмешателство има отрицателно въздействие води до нарушения в здравословното състояние.

Примерно меню за рационално хранене (сезон зима-пролет):

Закуска: краве сирене 50 г, пчелен мед 25 г, билков чай с 5 г захар.
Обяд: крем-супа от грах, руло от месо на пара, салата от червено цвекло, печена тиква на фурна.
Вечеря: риба с картофи и бял сос, салата от моркови , ошав; хляб за деня общо 150 г.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние