Отказването от цигарите или преодоляване на тютюневата зависимост

Отказването от цигарите или преодоляване на тютюневата зависимост

Kойто поне веднъж през живота си е отказвал цигарите, добре знае, че хич не е лесно. От преодоляване на тютюневата зависимост обаче разбирам, че това не е съвсем вярно и че реши ли, човек може да пребори порока. Най-малкото си струва да опита, като потърси съвет и подкрепа от специалист. При мен - казва тя - хората идват по свое желание, с надежда да намерят помощ. А фактът, че идват, е вече стъпка към успеха. Пушачът особено трудно извървява пътя до решението си да окаже цигарите.

Решението им да спрат цигарите

Обикновено очакванията за трудности са много по-големи от самите трудности, които реално изпитва човек при отказването на цигарите, убедена е специалистката. Според нея личната мотивация за преборване с вредния навик е решаваща. Има ли я, зависимостта се преодолява. А вторият, третият и всеки следващ опит приближава окончателното спиране. Никой не е казал, че трябва да стане от първия път - подчертава тя. - Аз не карам хората да се чувстват виновни, че са пушачи, просто ги подкрепям в решението им да спрат цигарите.

Тютюнопушенето, твърди лекарката, се преодолява относително лесно, без влизане в болница и без медикаментозни лечения. Много са начините, които терапевтични кабинети предлагат, много са помощните средства и методи за постигане на целта. Особено на онези, които идват с предварителна нагласа, че няма да се справят без помощ отвън. Самата тя обаче много повече залага на желанието и волята. Често стане. Смята, че до помощни средства прибягват хора, които, съзнателно или не, искат някой друг да им реши проблема. И след време пак посягат към цигарите, просто защото не разчитат на себе си и нямат мотивация.

Никотинов глад ни подтиква да запалим поредната цигара

Целта е да определи каква е зависимостта на пациента. Известно е, че никотинът стига до мозъка 7 секунди след всмукването му, ускорява кръвообращението, повишава кръвното, кара сърцето да работи по-интензивно и води до физиологична зависимост. Възникването на т.нар. никотинов глад ни подтиква да запалим поредната цигара. Но у много хора има и емоционална зависимост, свързана с навика да държат папиросата или да усещат вкуса На кандидат-непушача се съставя индивидуална програма за преодоляване на навика.

Търси подкрепата на непушачи

Тя е съобразена с начина на живот, с хода на делника му, с професионалните задължения, със семейството. След това, ако наистина е взел решението, пациентът определя датата за отказване. И тя зависи от много неща - дали колегите и близките му са пушачи, дали в обкръжението му има кой да го подкрепи. Много специалисти препоръчват да не се споделя решението за отказване. Съветват денят за спиране да се насрочи през уикенда или по време на отпуска, като се търси подкрепата на непушачи. Добре е датата да е и емоционално обвързваща - празник, рожден ден на дете, друго семейно събитие. Но най-важното условие е атмосферата, в която ще стартира отказът, да е спокойна.

Смята се, че първите три дни са най-трудни, оттам нататък нуждата от цигара започва да намалява. Има хора, пушили с години, без опити за спиране, които се отказват от раз. Други правят много опити, успяват, минават месеци и пак пропушват. Всеки случай е индивидуален, сам за себе си и не може да се сравнява с друг. Не е страшно - подчертава лекарката, - ако спрете цигарите, а после се отметнете. За колкото и кратко време да сте се отказали, все е от полза за здравето. Ако си направите рентгенография на белия дроб само месец след спирането, картината вече ще е видимо по-добра. Разбира се, за да е налице значително подобряване на белодробната функция, трябва да не сте пушили между 3 и 9 месеца. Но какви са другите ползи?

Какво се случва, щом спрем да пушим?

Още на 20-ата минута кръвното се понижава, пулсът се забавя. След 8 часа въглеродният оксид в организма влиза в норма, кислородът в кръвта се покачва до нормални стойности. След 5 дни тялото елиминира повечето от страничните продукти на никотина. Всъщност токсичните вещества в цигарения дим са над 4000, а 40 от тях имат доказано канцерогенно действие.

При нас човек може да види как организмът му се справя с въглеродния оксид. Имаме апарат, който показва как само след 8-10 часа непушене количеството на токсичния газ се нормализира." Въглеродният оксид е едно от трите вещества, чиито стойности се изписват върху цигарените кутии, наред с никотина и катраните. Той изтласква кислорода от хемоглобина на червените кръвни клетки и тъканите и сърцето получават по-малко кислород.

Особено тревожни са наблюденията ни върху деца, които са пропушили на 11-12 години, пушили са едва няколко месеца и не повече от 10 цигари дневно. Те дават много по-сериозни отклонения от възрастни, пушили с години, но започнали късно. Незрелият бял дроб реагира по друг начин и 12-13-годишните "тютюнджии" направо излизат от скалата на апарата, който тества въглеродния оксид. Отровата атакува много по-агресивно младия организъм. Изводът е ясен - колкото по-късно запали първата цигара, толкова по-малко вероятно е младежът да стане закоравял пушач и толкова по-малко се уврежда организмът.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана