Парадонтоза при възрастните хора

Парадонтоза при възрастните хора

Начините на превенция и лечение на пародонталните заболявания в процеса на стареене са разнообразни: придобиване на познания и мотивация за опазване на здравето, към което спада и пародонталното здраве, обучение и готовност да се спазват правилата за много добра устна хигиена, осигуряване на поне два годишни прегледа с отстраняване на зъбната плака и зъбния камък (надвенечен и подвенечен), полиране на съзъбието, стриктно спазване на съветите за употреба на локални или системни лекарствени средства (в случай че се налага приемането им).

При необходимост стоматологът може да предложи следните интервенции: кюртаж със или без хирургично откриване на части от челюстната кост, предварително ортодонтско лечение за подреждане на зъбите, различни методи на реконструкция на пародонта и други, както и избор между зъбни импланти или подвижни протези.

Няма контраиндикации за тези видове лечение, ако възрастният пациент не страда от диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания, болести на кръвотворния апарат, бъбречни и чернодробни заболявания, както и ако не е бил подложен на лъчетерапия, химиотерапия и не е HIV-серопозитивен.

За мен е безспорен факт, че заболелият пародонт на възрастните хора реагира положително на имплантирането на костни заместители, които в определен срок от време се резорбират, а на тяхно място се изгражда собствена кост. Използваме успешно различни видове костни заместители, с които се осигурява направлявана регенерация както на меките тъкани, така и на костта. Имплантираме ги и на пациенти на 70 и повече години, ако са в системно добро здраве!

За огромно мое съжаление за повече от 1 000 000 възрастни българи лечението на пародонталните заболявания, което не влиза в Рамковия договор между Българския зъболекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, не е възможно поради ниските им доходи. Това обрича възрастните хора в най-добрия случай на подвижно протезиране (и то от по-нисък стандарт).

Мъжeтe "събират" по-малко бактeрии по ръцeтe от жeнитe

Само на едната си ръка човек има поне 150 различни вида бактерии. Новите технологии при прегледите позволяват да се направи такова заключение. Наскоро обаче се установи, че мъжете имат по-малко бактерии по ръцете си от жените. Причината е проста - жените често използват хидратантни кремове, които благоприятст-ват за "отглеждането" на микроорганизмите. Също така има значение и дебелината на кожата и хормоналният баланс при различните полове.

Важна роля за съществуването на различните бактерии е и факторът Ph. Кожата на мъжките ръце е с по-висока киселинност, затова бактериите по-малко се заселват в нея.

Разбира се, честото миене намалява значително броя на бактериите. Напомням обаче, че голяма част от тях не са вредни. Даже напротив - те имат защитна функция срещу инвазията на патогенните организми. Въпреки това моят съвет е да поддържате постоянна хигиена на ръцете, защото добрите навици гарантират добро здраве.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние