Хапнете по празниците сито, но разумно

Хапнете по празниците сито, но разумно

Българинът като християнин най-стриктно спазва онези празници, които са свързани с трапеза и обилно хранене. Коледа не прави изключение, а след нея идва и Нова година. В съзнанието на повечето от нас и двата празника се свързват предимно с богата трапеза, отрупана с храна и напитки, на която трябва да прекараме часове.

Обикновено след такава празнична нощ в спешните центрове, хирургичните и гастроентерологичните кабинети постъпват повече пациенти с обострени хронични страдания или новопоявили се заболявания, провокирани от преяждане, повишен прием на мазна и пикантна храна в комбинация с алкохол. Как да се предпазим от последиците на едно такова "празнуване"? Колко и какви ястия да се приготвят за празника?

Всяка година остава огромно количество неизядена храна. Диетолозите препоръчват следните количества храна за един възрастен: 300 г салата и предястие, 300 г основно ястие, 500 г зеленчуци и плодове. И всичко това е при условие че човек танцува през цялата нощ, за да изгори калориите. При концентрираните напитки количеството, което няма да има негативни последици, е 150 мл на човек (мъжете могат да усвоят безпроблемно около 30 г чист алкохолдневно, а жените - около 20 г).

Една бутилка шампанско е достатъчна за трима души, а бутилка вино - за двама. От безалкохолните напитки стигат по литъри половина на човек, като се препоръчва да не са газирани - може да се предложат сокове, сиропи. Разбира се, най-добра е минералната вода. Коледната и новогодишната трапеза трябва да бъдат преди всичко празнични, красиви. Когато избираме продуктите, следва да обръщаме внимание не само на качеството, но и на външния им вид и на подреждането им върху празничната маса.

Подредете менюто според вкуса си и съществуващата традиция и не допускайте усещане за преяждане. Дори и в коледната и новогодишната нощ не трябва да се забравят основните принципи на здравословното хранене. Най-главното е разумният подход и чувството за мярка. В празничната вечер за предпочитане е балансирано меню, което трябва да се основава на разнообразни продукти, обработени кулинарно по подходящ начин. По-добре е храната да се приготвя на пара, варена, запечена или в микровълнова печка, отколкото да се пържи.

А добавянето на мазнини в процеса на готвенето е за предпочитане да се избягва. Месото, месните продукти (колбаси) и сирената с високо съдържание на мазнини трябва да се ограничат. На празничната трапеза е препоръчително да се сервират меса от птици, риба. Животинската мазнина способства за повишаване нивото на холестерола в кръвта и за увеличаване на риска от исхемична болест на сърцето. Най-полезен е зехтинът. Той притежава антиоксидантни свойства и защитава холестерола в кръвта от окисляване.

На коледната и новогодишната трапеза у нас традиционно се поднасят храни с високо съдържание на рафинирана захар. Продуктите, съдържащи много захар, са източник на енергия, която може да се усвои при съчетание на храненето с танци, разходка на Рождество и в новогодишната нощ. Приемът на захар може да се намали значително, ако в празничната вечер се пие вода, а не сладки напитки.

Дневната употреба на сол, включително тази, съдържаща се в хляба, не трябва да превишава 6 г (1 ч.л.). Прекомерната консумация на всякакъв вид сол води до повишаване на артериалното налягане. Известна е любовта на българина към туршиите и киселото зеле, които са задължителни за празничната трапеза. Негативният им ефект върху здравето ще се намали, ако преди консумацията се изкиснат за един час във вода.

Колкото и богата да е трапезата, всичко ще е наред, ако спазваме мярката и хапваме от всяка вкуснотия по малко.Това се отнася с особено голяма сила за алкохола. Употребата му трябва да е контролирана и да не води до проява на ефекти, свързани с неговото влияние върху мозъка и нервната система, черния дроб, сърдечния мускул, червата, задстомашната жлеза. По-активният начин на прекарване на празниците с повече танци и по-често излизане на чист въздух, спомага за намаляване на алкохолното въздействие.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние