Селенът като антиоксидант е незаменим за човешкото здраве

Дата: 2015-09-10 12:42:04, от: Здравко Здравков
Селенът като антиоксидант е незаменим за човешкото здраве

Oсновните хранителни източници на селен са черният дроб, рибата, месото и чесънът. Този микроелемент е незаменим за човешкия организъм. Той представлява съставна част на глутатоион-пероксидазата - ензим, който е изключително важен за антиоксидантната защита на организма. Освен това играе роля в синтеза на щитовидните хормони. В минимални количества селенът се съдържа в тялото, но недостигът му предразполага към сериозни болести - сърдечно-съдови, онкологични, на жлезите с вътрешна секреция. Алергиите и в частност рискът от развитие на бронхиална астма са тясно свързани с дефицита на селен.

Симптомите на селенов дефицит се характеризират с увреждане на скелетната мускулатура, миокарда и кръвотворенето. Предполага се, че т. нар. Кешанова болест, наблюдавана за първи път в китайската провинция Кешан, се причинява от вирус, на който са податливи хора с недостатъчни концентрации на селен в организма. Заболяването се проявява с необратимо увреждане на сърдечния мускул, на костите, на щитовидната жлеза (с появата на кретенизъм).

Значението на селена за развитието и профилактиката на рака е обект на множество експериментални проучвания. Те показват, че смъртността от рак на белия дроб, дебелото черво и простатата е по-ниска при хора с по-високо серумно ниво на селен или приемащи го в по-големи количества с храната. Предполага се, че селенът повлиява риска от развитието на рака по два начина. Като антиоксидант, той предотвратява увреждането на ДНК-молекулите от свободните радикали. От друга страна, разградните продукти на селенопротеините потискат туморния растеж, като пречат на разрастването на кръвоносни съдове в туморната тъкан и по този начин спират неговото по-нататъшно развитие. Същевременно се стимулират клетките на имунната система. Приемането на селен води до намаляване на "лошия" холестерол и усложненията от хиперхолестеролемията, при която се образуват атероматозните плаки, особено в коронарните съдове.

Установено е също така, че хората с недостиг на селен по-често страдат от ревматоиден артрит. Селенът като антиоксидант може да подпомогне облекчаването на симптомите на ревматоидния артрит чрез блокиране образуването на свободни радикали.

Вторичният лимфедем (лимфен застой) е често явление при болните след хирургически интервенции при рак на гърдата, тумори в областта на шията и главата. Лимфедемът представлява патологично натрупване на лимфа, водеща до фибросклеротични процеси. Това болестно състояние се поддава много успешно на лечение с натриев селенит, освен останалите процедури. Селенът повлиява много добре и оттока при еризипела (червения вятър).

Като мощен антиоксидант селенът повлиява редица медико-социални заболявания, но само когато се прилага в точно определени дози - индивидуални за всеки отделен пациент. В случай на предозиране той може да причини т.нар. "селенова интоксикация", характеризираща се с гастроинтестинални (стомашно-чревни) прояви, окапване на косата, чупливи нокти, повишена възбудимост, силна отпадналост, дъх на чесън.

Селенът предпазва организма от отравяния с олово, кадмий, живак, диоксин. Преждевременното стареене, захарният диабет, сърдечно-съдовите заболявания и безплодието у мъжете могат да се преодолеят с помощта на селенова профилактика.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана