Как да се храним през летния сезон

Как да се храним през летния сезон

Cнастъпването на лятото човешкият организъм пренастройва хранителните си навици. Негова естествена реакция е консумирането на по-нискокалорични храни. Човек ограничава и количеството на продуктите, съдържащи наситени мазнини, най-често животински. Обяснението е следното: ако през зимата организмът се стреми да акумулира топлина, през лятото той се опитва да я отдаде на околната среда. Затова през горещия сезон е по-голяма необходимостта от консумация на храни, богати на вода, каквито са повечето плодове и зеленчуци.

В действителност обаче положението не е точно такова. От опит знаем, че най-често летните забавления се устройват край барбекю. Зачестява и консумацията на сладки коктейли и бира, на хамбургери и сладоледи. Много често обичайната физическа активност през летния сезон не е в състояние да компенсира неприятните последици.

Какво да предприемем с храненето през летния сезон?

Необходимо е да знаете кои храни имат високо енергийно съдържание, за да ги избягвате. На първо място трябва да изключите ястията с месо или месни продукти с голямо количество мазнини. Стойте далече от свинските вратни пържоли, наденичките, хот-дога, пърженото пиле. По-добре ги заменете със свинско и пилешко филе. Хамбургерите и другите видове бургери са висококалорийни и съдържат много готварска сол.

Салатата е добър здравословен избор през лятото, но не и когато е обогатена със сосове на основа майонеза или с добавени към нея пържени картофи, сирене, бекон, кротони. За предпочитане са натуралните зеленчукови салати с малко салатено олио, най-добре - зехтин. С консумацията на различни видове плодове се внасят редица полезни вещества и се предотвратява дехидратацията (обезводняването) на организма.

В началото на лятото на трапезата присъстват предимно череши и кайсии, а по-късно - праскови, дини, грозде, като успоредно с тях се приемат и цитрусови плодове. Добър вариант е приготвянето на плодови салати. Те могат да намалят рисковете от злоупотреба със студени десерти (напр. сладолед).

Внимавайте с утоляващите жаждата напитки.

Най-лесно в организма се внасят "празни" калории с подсладени и енергийни напитки, с големи количества бира, както и с млечни шейкове и фрапета. Алтернативата е да се консумира прясно приготвен натурален сок ("фреш"), айран, студен неподсладен чай, минерална и газирана вода, безалкохолна бира. Алкохолните напитки са богати на калории, а ефектът им многократно се усилва от погълнатата храна. Най-добре е да се ограничите до 1 питие дневно, като най-подходящо е трапезното бяло вино.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние