Как да се храним през летния сезон

Дата: 2015-08-07 07:49:00, от: Здравко Здравков
Как да се храним през летния сезон

Cнастъпването на лятото човешкият организъм пренастройва хранителните си навици. Негова естествена реакция е консумирането на по-нискокалорични храни. Човек ограничава и количеството на продуктите, съдържащи наситени мазнини, най-често животински. Обяснението е следното: ако през зимата организмът се стреми да акумулира топлина, през лятото той се опитва да я отдаде на околната среда. Затова през горещия сезон е по-голяма необходимостта от консумация на храни, богати на вода, каквито са повечето плодове и зеленчуци.

В действителност обаче положението не е точно такова. От опит знаем, че най-често летните забавления се устройват край барбекю. Зачестява и консумацията на сладки коктейли и бира, на хамбургери и сладоледи. Много често обичайната физическа активност през летния сезон не е в състояние да компенсира неприятните последици.

Какво да предприемем с храненето през летния сезон?

Необходимо е да знаете кои храни имат високо енергийно съдържание, за да ги избягвате. На първо място трябва да изключите ястията с месо или месни продукти с голямо количество мазнини. Стойте далече от свинските вратни пържоли, наденичките, хот-дога, пърженото пиле. По-добре ги заменете със свинско и пилешко филе. Хамбургерите и другите видове бургери са висококалорийни и съдържат много готварска сол.

Салатата е добър здравословен избор през лятото, но не и когато е обогатена със сосове на основа майонеза или с добавени към нея пържени картофи, сирене, бекон, кротони. За предпочитане са натуралните зеленчукови салати с малко салатено олио, най-добре - зехтин. С консумацията на различни видове плодове се внасят редица полезни вещества и се предотвратява дехидратацията (обезводняването) на организма.

В началото на лятото на трапезата присъстват предимно череши и кайсии, а по-късно - праскови, дини, грозде, като успоредно с тях се приемат и цитрусови плодове. Добър вариант е приготвянето на плодови салати. Те могат да намалят рисковете от злоупотреба със студени десерти (напр. сладолед).

Внимавайте с утоляващите жаждата напитки.

Най-лесно в организма се внасят "празни" калории с подсладени и енергийни напитки, с големи количества бира, както и с млечни шейкове и фрапета. Алтернативата е да се консумира прясно приготвен натурален сок ("фреш"), айран, студен неподсладен чай, минерална и газирана вода, безалкохолна бира. Алкохолните напитки са богати на калории, а ефектът им многократно се усилва от погълнатата храна. Най-добре е да се ограничите до 1 питие дневно, като най-подходящо е трапезното бяло вино.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана