Шипката помага на имунната система

Шипката помага на имунната система

Шипката е братовчедка на розата и носи заслужено титлата "царицата на билките". Плодовете на шипката са в пъти по-богати на витамин С от червените домати и лимоните и около 300 пъти в сравнение с ябълките.

Плодовете на шипката са изключително полезни за здравето, особено през преходните сезони. В традиционната българска медицина те отдавна намират приложение като високовитаминозен източник за укрепване на защитните сили. Наесен от зрелите плодчета се вари чудесен мармалад, през зимата от изсушени шипки се запарва вкусен чай, а напролет може да се приготви мощна настойка, популярна като безалкохолно "шипково вино", подходящо и за деца.

Неслучайно наричат шипката "царица на билките". В 100 г от плодовете Малките червени плодчета съдържат още витамините Р, В1 (около 430 мг%), В2 и К, масло (около 2%), органични киселини (лимонена и яблъчна), захароза (около 2.5%) и минерални соли - най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви (около 122 мг%) .

За какво помага шипката

Те активизират ензимните системи и процесите на синтез на хормони. Имат кръвоспиращо действие и се препоръчват при маточни и носни кръвотечения. Богатото съдържание на пектини (около 11%) и танини образува защитен слой върху лигавиците и прави шипката ефикасен лек срещу стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

Шипката се препоръчва при лечение на грип, кашлица, скарлатина, дифтерия, коклюш и пневмония. Тя има диуретично действие и е добро помощно средство в терапията срещу песъчинки и камъни в пикочните пътища, като повлиява положително и функцията на черния дроб.

Идеално средство е за укрепване на функционалното състояние на съдовите стени и пълноценното функциониране на главния мозък и щитовидната жлеза. Има способността да понижава нивото на кръвната захар и е подходяща за консумация при диабет. Препоръчва се и при наднормено тегло, тъй като оптимизира обмяната на веществата.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние