Захарният диабет - предпазете се с физическа активност от диабет тип 2

Захарният диабет - предпазете се с физическа активност от диабет тип 2

Захарният диабет е сред водещите по разпространение заболявания - в света има 246 млн. души с тази диагноза. Още по-тревожно е, че честотата на диагностицираните случаи непрестанно расте - годишно с около 7 млн. нови болни в целия свят. През последните 10-15 г. тя нараства стремително и се превръща вече в епидемия. Годишно отнема над 3 млн. живота, като главна причина са сърдечно-съдовите заболявания и напредналите бъбречни усложнения. Можем ли да избягаме от този "сериен" убиец и как?

Първото и главно условие е: промяна в стила ни на живот! Най-новите големи международни изследвания доказват, че профилактиката на захарния диабет не само е възможна, необходима и достижима цел, но и не изисква големи инвестиции. Проучвания в САЩ, Китай, Финландия и др. доказват, че с диета и физическа активност рискът от захарен диабет тип 2 може да се намали с 58%. И забележете: загубата на тегло чрез физическа активност и диета дава по-добри резултати от лечението с медикаменти.

Захарният диабет се разделя основно на два типа. Тип едно (т. нар. младежки или юношески) е автоимунен (организмът разрушава собствената задстомашна жлеза) и за съжаление не може да се профилактира успешно. При него наследствеността има слабо участие. Ако човек е болен от първи тип захарен диабет, вероятността детето му да заболее е между 5% и 10%. "Виновниците" са редица вируси или различни вещества от храната, които отключват автоимунната реакция. Този тип диабет се лекува само с инсулин. Разбира се, в съчетание с диета и физическа активност.

От втория тип захарен диабет страдат 90% от диабетиците. Това е т. нар. възрастов или старчески диабет, при който голяма роля играе наследственото предразположение. Ако единият от родителите е със захарен диабет тип 2, вероятността за детето е между 90% и 100%. Към наследствеността се добавят затлъстяването и заседналият живот. Идеалната европейска мярка на талията от гледна точка на доброто здраве е 80 см за жените и 94 за мъжете. Ако талията надхвърля тези граници и имаме родител с диабет или предишно повишаване на кръвната захар, или хипертония и промяна на мастите в кръвта, човек задължително трябва да си изследва кръвната захар сутрин на гладно.

Това са показанията за ранен скрининг. Ако сутрин на гладно кръвната захар е под 5.6, можем да приемем, че няма голяма вероятност за наличие на захарен диабет. Но не е изключено! И тогава следва т. нар. обременяване с глюкоза, което може да направят общопрактикуващият лекар или ендокринологът. Идеята в целия свят е хората след 40-годишна възраст или с посочените рискови фактори редовно да си следят кръвната захар - поне веднъж годишно, защото захарният диабет тип 2 е заболяване, което се развива, и то към по-лошо.

Ако в началото е възможно с диета, физическа активност и една таблетка да се поддържа добър контрол, след 2-3-4 години се налага да се пият 2 вида таблетки, а средно между 7-ата и 10-ата година от откриването се налага добавка от поне една инжекция инсулин. Колкото по-рано се открие диабетът, толкова по-дълго може да се остане на таблетки. Ако някой живее дълго време с кръвна захар средно над 8, вероятността да остане на таблетки е по-малко от 5 години. Затова специалистите настояват за ранна диагноза. Освен това във времето, в което захарта е висока, невидимо се увреждат съдовите стени и една четвърт от диабетиците получават инфаркти (и то т. нар. "тихи" инфаркти, които протичат без болка), а много често и инсулти. При диабетиците специфичната болка при инфаркта на миокарда може и да отсъства, а да има само прилошаване, гадене, изпотяване, евентуална промяна в сърдечния ритъм, задушаване.

На всеки диабетик, който има сериозна криза, би трябвало да се направи електрокардиограма за изключване на инфаркт. Важно е всички да осъзнаят, че медицината е силна, когато болестта е слаба. Когато болестта напредне и има усложнения, ние не можем да се борим ефективно с нея, можем само да я ограничаваме и забавяме.

Има ли пълно излекуване от захарен диабет? Ако телесното тегло е било много високо, човекът е бил много пълен и отслабне с 20-30 кг. Най-важното, което трябва да знаят всички хора е: да не се прекалява с мазнините и с общия обем на храната, да поддържаме талията в посочените граници, да ходим пеша и да избягваме асансьорите. Едно изкачване до 15-ия етаж позволява да се хапнат допълнително 50 ккал, защото се равнява на 5-6 минути въртене на велосипед (велоергометър). Значи, ако е лаком, човек трябва просто повече да се движи. Поне 4-5 пъти седмично 30-40 минути физическа активност с изпотяване и пулс 100-110!

И другото: веднага след като се открие диабет, се започва с физическа активност, диета и препарат от групата на метформина. Критерият, който показва дали диабетът е добре контролиран, се нарича гликиран хемоглобин (хемоглобин А1С), който би трябвало да се измерва на всеки 3 месеца, но в практиката това се прави обикновено два пъти в годината. Той отразява средните нива на кръвната захар през последните 2-3 месеца и е много по-точен от кръвнозахарните профили, които се провеждат еднократно и отразяват един- единствен ден. Гликиран хемоглобин и кръвна захар сутрин на гладно са достатъчни.

И още нещо задължително: едновременно с диабета трябва да се лекуват артериалната хипертония (кръвното налягане трябва да е под 130 на 80, а не 140 на 90!) повишените мазнини (холестерол и триглицериди) с подходящи лекарства. Половината от ослепяванията в днешно време се дължат на диабетна ретинопатия, една четвърт от хемодиализираните са диабетици, една четвърт от ампутациите на крайници са при болни от захарен диабет. И затова повикът е: да променим диабета сега! Така ще спестим мъки и финансови средства в бъдеще.

Ако се придържа към посочените препоръки, човек може да удължи живота си с 10-15 години и да подобри качеството му, защото не е едно и също как живееш - със или без инфаркт, със или без инсулт и пр. Когато диабетът не се лекува, в рамките на 10 години може да има сериозни усложнения (инсулт или инфаркт), в рамките на 15 г. нещата да изглеждат много сериозни. Ако се лекува, изтегляме вероятността за тези събития с 5-10 години във времето.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние