Сарсапарилата почиства организма от токсините

Сарсапарилата почиства организма от токсините

Cарсапарилата е тропическо растение, чиито корени се използват за медицински цели. Те съдържат ценни биологично активни вещества: стероидни сапонини, смилсапонин и сарсапонин, сарсапарилозид, както и агликоните сарсасапогонин, смилагенин и полинастанол, етерично масло, смоли и др.

Фармакологични свойства. Изследванията показват, че екстракти от растението са в състояние да свързват и извличат от храносмилателния тракт ендотоксините, представляващи съставна част на бактериалната клетка, които се абсорбират от лигавицата на червата.

При нормални условия черният дроб, представляващ филтър, елиминира тези отпадни продукти от обмяната на бактериите, преди да навлязат в кръвообращението. Когато обаче е нарушена функцията на черния дроб, органът не е в състояние да обезвреди ендотоксините и те попадат в кръвообращението. Това причинява обща интоксикация (отравяне) или, ако все пак организмът ограничи този процес, в най-добрия случай се развиват възпалителни процеси от типа на инфект-артрита, подаграта, псориазиса.

Установено е, че болните от псориазис имат повишени стойности на ендотоксини в кръвта. Когато на такива пациенти се приложат препарати от сарсапарила, се констатира рязко подобрение в състоянието им, което корелира със значимо понижение и на ендотоксините в кръвта. Терапевтичното въздействие само при неколкократно приложение на сарсапарила е довело до оздравяването на 62% от лекуваните болни. Този ефект на сарсапарилата и способността Напоследък се появиха съобщения, че екстракти от сарсапарилата оказват цитотоксично действие върху експериментални тумори у животни. Проведените предварителни изпитвания върху болни с рак на млечната жлеза с препарати от сарсапарила показват, че тя потиска развитието на туморите приблизително в 70% от болните. Изследванията в тази насока продължават, за да се изясни механизмът на действие на екстрактите от сарсапарилата.

Клинично приложение. Като се изхожда от биологично активните вещества, съдържащи се в сарсапарилата, най-честата От друга страна, стероидоподобните субстанции, съдържащи се в сарсапарилата, упражняват анаболни ефекти и по такъв начин действат не само като тоникум, но увеличават и мускулната маса. Смята се, че сарсапарилата играе роля и като "сексуален обновител". Дори в това отношение има създадени фармацевтични препарати, но практиката не е потвърдила тяхната ефективност, въпреки че някои лаборатории са успели да получат полусинтетичен продукт, наподобяващ тестостерон. Екстракти от сарсапарилата са изпробвани при рак на млечната жлеза с необикновен резултат. Може би по-нататъшните изследвания ще ни дадат по-категорични резултати.

Сарсапарилата практически е нетоксична, което ще рече, че тя може да се приема продължително време, без да причини нежелани странични явления. Дневната доза е от порядъка на 4-12 мл течен екстракт или 250 мг сух екстракт. Като запарка може да се приема по 150 мл 2-3 пъти на ден, преди хранене, в продължение на 6-8 седмици.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана