Лукът пази сърцето и помага при диабет

Лукът пази сърцето и помага при диабет

Изследвания сочат, че системната консумация на кромид може да предотврати развитието на туморни образувания в храносмилателния тракт.

Луковиците на кромидия лук съдържат различни органични серни съединения. Когато те се нарежат или смачкат, се образува летлив газ, който дразни очите и слъзните жлези отделят сълзи, за да разтворят и отмият дразнителя. В лука има и флавоноиди (кверцетин), фенолна киселина, стероли, сапонини, пектин и летливи масла.

Известно е, че лукът стимулира секрецията на стомашните жлези и по такъв начин подобрява апетита. Но неговите съставки оказват много по-широк спектър на фармакологично действие:

Лукът проявява антибактериална, противогъбична и антихелминтна активност (против глисти), но по-слаба от тази на чесъна.

Сърдечно-съдови ефекти. Екстрактът от кромид лук понижава плазмените нива на липидите, възпрепятства съсирването на кръвта и плавно понижава кръвното налягане. Системната му употреба може да предотврати сърдечни кризи.

Антидиабетична активност - екстрактът от лук снижава стойностите на кръвната захар. Ако лукът се приема системно в оптимални количества, не само че понижава кръвната захар, но същевременно усилва действието на приеманите традиционни антидиабетични препарати. Това въздействие се дължи на съдържащия се в лука алкил-пропил-дисулфид, който играе основна роля в понижаването на кръвната захар, като стимулира дейността на бета-клетките в Лангерхансовите острови на панкреаса и засилва продукцията на инсулин.

Едновременно с това лукът активира функцията на черния дроб, на жлъчката и цялата обмяна на веществата.

Антиастматично действие. В емпиричната медицина лукът е използван като антихистаминово средство. Действието му при астма се дължи на способността му да потиска продукцията на веществата, които провокират бронхоспазъма и в резултат на това се постига разширение на бронхите.
Противотуморна активност. През последните години изследванията с екстракти от лук показват, че в условия на експеримент те потискат туморните новообразувания. Самите екстракти се оказват нетоксични за организма, но върху левкемични щамове действат цитотоксично.

Клиничното приложение на лука също е доста широко:

Лукът в прясно състояние е изключително полезно профилактично средство при алергично болни, диабетици, за хора в напреднала възраст с данни за атеросклероза, при хипертония, метеоризъм (газове в червата) и диспептични оплаквания.

Изследвания сочат, че системната употреба на кромид лук предотвратява развитието на тумори в храносмилателния тракт.

Сокът от лук помага твърде ефикасно при хрема в острия l Нарязан на дребно лук, примесен с малко морска сол, се прилага под формата на лапи при изкълчване, навяхване, евентуално - при фрактури на крайниците. Превръзките престояват по няколко часа върху поразеното място, но процедурата се прилага не повече от 3 дни.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние