Флуорни капки и таблетки пазят децата от кариес

Флуорни капки и таблетки пазят децата от кариес

Профилактиката на кариеса при децата представлява схема за приемане на точно определено количество флуор, за да се благоприятства минерализацията на зъбите преди и след поникването им. Така зъбите са добре "подготвени" за патогенното действие на киселините и на бактериите в устната кухина.

В периода на вътреутробното развитие в челюстите на бебето се формират зародишите на всички млечни зъби и на част от постоянните и започват да се минерализират.С раждането си детето има в костта на челюстите си 32 зъба, от които 20 са млечни (временните зъби), а другите 16 са част от постоянните зъби. Всички  те впоследствие поникват в устата. Затова е важно преди пробива им (а и след това), да бъдат отлично минерализирани, което се постига чрез прием на флуор. Постоянните зъби се формират след раждането, като най-късно идва редът на зародишите на мъдреците. За профилактика на кариеса се използват флуорни таблетки и капки.

Флуорните таблетки обикновено са от 0,250 мг или 0,500 мг. Те се дъвчат или смучат, като не се препоръчва да се приемат след хранене или след прием на млечни продукти, защото се затруднява резорбцията на флуора. Профилактичен ефект се получава, когато се приемат всекидневно от майката от 2-3-ия месец на бременността и след това от детето - до 10-12 годишната му възраст. Количеството флуор в питейната вода в различните области е различно, както и неговото съдаржание в минералните води.

Ако приемем, че концентрацията му в питейната чешмяна вода е 0,1-0,2 мг/л, то всекидневната профилактична доза флуор за бременни е 1 мг (което значи 4 таблетки от 0,250 мг или 2 от 0,500 мг). За децата всекидневната доза варира според възрастта им. В кутиите с флуорни таблетки има упътване и е важно да се обърне внимание на дозировката. От 0 - 2 год.: 0,6 мг флуор; от 3 - 6 год.: 0,7 мг флуор; от 7 до 14 год.: 0,8 мг флуор.

На бебета и деца до 3 годишна възраст, за които е трудно да приемат таблетки, препоръчвам капки флуор. Обикновено дозата е по 4 капки на ден. За да бъде флуорната профилактиката успешна, не трябва да се забравят и всекидневните грижи за хигиена на зъбите с четка и паста!

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние