Предпазете се от инфаркт и инсулт чрез билката глог

Предпазете се от инфаркт и инсулт чрез билката глог

Препаратите от листата и цветовете на билката оказват отлично въздействие при профилактика и лечение на заболяванията на сърдечно-съдовата система

Исхемичната болест на сърцето обхваща все по-голям брой хора в разцвета на техните физически и духовни сили. За профилактиката и лечението на исхемичната болест на сърцето са създадени много медикаменти. В последните години се обръща голямо внимание на нов клас лекарствени средства, които способстват за създаването на нови колатерали (капиляри) в миокарда. По този начин те повлияват положително адаптивните възможности на миокарда към повишени енергетични изисквания. Към тази група се отнасят някои растителни екстракти, получени от лечебни растения, сред които е глогът. С лечебна цел се използват предимно цветовете и листата. Те съдържат флавоноиди (кверцетин, кемпферол, хиперозид, витексин-рамнозид), рутин, цетилхолин, пурини, аденин, пектин, третерпенови киселини и др.

Най-характерното за тях е високата им фармакологична активност, която може да се обобщи в няколко насоки:

Сърдечно-съдови ефекти: екстрактите от глога предизвикват разширение на коронарните съдове, понижават артериалното налягане и холестерола, като по такъв начин забавят сформирането на атероматозни плаки в съдовите стени, а нарушеният сърдечен ритъм се нормализира. При исхемична болест на сърцето глоговите екстракти подобряват състоянието на болните посредством следните механизми: подобряват кръвоснабдяването, респективно - кислородоснабдяването на сърдечния мускул, разширявайки коронарните съдове; подобряват метаболитните процеси в миокарда; остраняват ритъмните нарушения на сърцето; потискат ангиотензин-конвертиращия ензим; понижават повишеното артериално налягане.

Клиничното приложение на екстрактите от глога е най-демонстративно при следните заболявания:

Исхемичната болест на сърцето - глоговите екстракти оказват антистенокардно действие, характеризиращо се със сравнително бързо туширане на коронарните спазми, потвърдено чрез електрокардиографски записи, а така също и посредством клинико-лабораторни показатели. Субективно болката отзвучава, диспнеята намалява, тахикардията постепенно преминава в нормален ритъм.

Постинфарктните състояния значително се подобряват след лечение с глоговите екстракти, което се дължи на разрастването на множество колатерали в миокарда.
Хроничната сърдечна недостатъчност се повлиява благоприятно от приложението на глогови екстракти, особено ако се приемат в началния стадий. При напреднала сърдечна недостатъчност е много подходяща комбинацията между препарати от глог и дигиталис. (В това съчетание токсичността на дигиталисовите препарати нямалява.) Ефектът от такава комбинация значително се увеличава, ако към нея се добавят магнезий и цинк.
Хипертоничната болест се повлиява от глоговите екстракти най-осезателно в началния и евентуално във втория стадий. Предполага се, че антихипертензивният ефект на глоговите екстракти не се дължи толкова на неговите съдоразширяващи ефекти, а на инхибирането (потискането) на ангиотензин-конвертиращия ензим, което е характерна черта за групата на каптоприла.
Антиатероматозно действие - глоговите препарати намаляват серумните нива на холестерола и триглицеридите, като същевременно препятстват образуването на атероматозните плаки. Този процес се стимулира от съдържащите се в билката проантоцианидини, които спомагат за колагеновата стабилизация. Те потискат включването на определени структури и по такъв начин осъществяват антиатероматозното действие.
Капиляротонично действие - благодарение на богатото съдържание на флавоноиди глоговите препарати укрепват еластичността на капилярите и способстват за намаление на хеморагиите, особено в някои жизненоважни органи като мозъка и миокарда.

Продължителната употреба на глоговите препарати оказва протекция спрямо някои фатални съдови инциденти като инфаркт и инсулт. В комбинация с антистенокардин (биокардин) или аспирин-протект, те представляват мощно средство срещу инфарктите и мозъчно-съдовите тромбози. Аналогичен ефект притежават и комбинациите между глогови препарати и екстракти от чесън. Подходяща е комбинацията между екстракти от глог и от гинко билоба.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние