Червеното цвекло държи вирусите надалеч

Червеното цвекло държи вирусите надалеч

Червеното (салатно) цвекло (Beta vulgaris) се употребява по традиция в кулинарията на много европейски страни. За съжаление, в България този зеленчук не е така популярен. Не са достатъчно известни и изключителните му лечебни свойства. А то е богато на белтъчини, въглехидрати, минерални соли (калий, натрий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), както и на витамини (В1, В2, С, РР, каротини), фолиева, пантотенова, лимонена и ябълчна киселина и багрилни вещества.

Но най-ценната съставка на червеното цвекло са антоцианите, които притежават антиоксидантни свойства. В условия на експеримент е установено, че екстрактът (сокът) от червено цвекло има противотуморен (цитостатичен) ефект. Практиката показва, че у онкоболни, които в продължение на 4-6 седмици консумират сок от червено цвекло, броят на червените кръвни клетки, хемоглобинът и левкоцитите нарастват.

Теглото на пациентите се увеличава, подобрява се и се стабилизира общото им състояние. В повечето случаи сокът от червено цвекло се комбинира със сок от моркови (3 части моркови и 1 част червено цвекло). В определени случаи допълнително могат да се прибавят и някои антиоксиданти и биостимулатори - женшен, пчелно млечице, сок от плодовете на черен бъз. Червеното цвекло притежава и антиатероматозно действие, дължащо се на съдържанието на йод. Продължителната употреба на сок от червено цвекло предизвиква лаксативно (разхлабващо) действие.

При болни от холецистопатия сокът от червено цвекло увеличава отделянето на жлъчен сок и подобрява функцията на черния дроб, като засилва детоксикацията му. Това негово качество е особено полезно при болни, на които се провежда химиотерапия (лъчетерапия) или употребяват силнодействащи и токсични продукти. Сокът от червено цвекло притежава и противовирусно действие.

Достатъчно е да се поставят по 1-2 капки в ноздрите в продължение на 3-4 дни и състоянието при вирусни инфекции рязко се подобрява. Сокът трябва да се консумира около 4-6 седмици, не повече. След това се прави почивка от 6-8 седмици. Прилагането му в големи количества също не се препоръчва, защото може да предизвика диария. Ако е налице непоносимост към червеното цвекло (което се случва доста рядко), може да се опита под формата на салата, като зеленчукът предварително се сварява.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана