Червеното цвекло държи вирусите надалеч

Червеното цвекло държи вирусите надалеч

Червеното (салатно) цвекло (Beta vulgaris) се употребява по традиция в кулинарията на много европейски страни. За съжаление, в България този зеленчук не е така популярен. Не са достатъчно известни и изключителните му лечебни свойства. А то е богато на белтъчини, въглехидрати, минерални соли (калий, натрий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), както и на витамини (В1, В2, С, РР, каротини), фолиева, пантотенова, лимонена и ябълчна киселина и багрилни вещества.

Но най-ценната съставка на червеното цвекло са антоцианите, които притежават антиоксидантни свойства. В условия на експеримент е установено, че екстрактът (сокът) от червено цвекло има противотуморен (цитостатичен) ефект. Практиката показва, че у онкоболни, които в продължение на 4-6 седмици консумират сок от червено цвекло, броят на червените кръвни клетки, хемоглобинът и левкоцитите нарастват.

Теглото на пациентите се увеличава, подобрява се и се стабилизира общото им състояние. В повечето случаи сокът от червено цвекло се комбинира със сок от моркови (3 части моркови и 1 част червено цвекло). В определени случаи допълнително могат да се прибавят и някои антиоксиданти и биостимулатори - женшен, пчелно млечице, сок от плодовете на черен бъз. Червеното цвекло притежава и антиатероматозно действие, дължащо се на съдържанието на йод. Продължителната употреба на сок от червено цвекло предизвиква лаксативно (разхлабващо) действие.

При болни от холецистопатия сокът от червено цвекло увеличава отделянето на жлъчен сок и подобрява функцията на черния дроб, като засилва детоксикацията му. Това негово качество е особено полезно при болни, на които се провежда химиотерапия (лъчетерапия) или употребяват силнодействащи и токсични продукти. Сокът от червено цвекло притежава и противовирусно действие.

Достатъчно е да се поставят по 1-2 капки в ноздрите в продължение на 3-4 дни и състоянието при вирусни инфекции рязко се подобрява. Сокът трябва да се консумира около 4-6 седмици, не повече. След това се прави почивка от 6-8 седмици. Прилагането му в големи количества също не се препоръчва, защото може да предизвика диария. Ако е налице непоносимост към червеното цвекло (което се случва доста рядко), може да се опита под формата на салата, като зеленчукът предварително се сварява.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние