Главоболие при децата от възпалителни заболявания

Главоболие при децата от възпалителни заболявания

Децата често се оплакват от главоболие. Причините за появата му може да са най-различни, затова е необходимо да бъдат прецизно диагностицирани. Разграничават се два типа главоболие - първично и вторично. Към първия вид спадат мигрената, тензионното главоболие и пароксизмалният тип главоболие. Вторични са всички останали видове, като при тях има конкретна причина за появата на оплакванията. Най-често това са възпалителни заболявания. Повишената температура винаги се съпровожда от главоболие. Травмите в областта на главата също имат значение. В детска възраст съдовите заболявания на мозъка се срещат много рядко, както и болестите на обмяната и туморите на мозъка.

При мигрената главоболието по-често е едностранно. Локализирано е в челната, надорбитна област или около слепоочията, по-рядко е в тила. Протича на пристъпи. Придружено е поне от един от следните признаци: гадене, повръщане, светофобия, дразнение от шума. Главоболието продължава от 4 до 72 часа и има пулсиращ характер. От мигрена боледуват и момичета, и момчета. Доброкачественият пристъпен световъртеж се разглежда като особена разновидност на мигрената в детска възраст.

Тензионното главоболие също може да протича на пристъпи, но по-често е хронично. Характеризира се с лека до умерена и предимно двустранна болка със стягащ характер. Обикновено се свързва с психично напрежение или стрес. Сред евентуалните причини са: аномалии в захапката, мускулно напрежение при нефизиологични пози на тялото, училищни или семейни проблеми, депресии, свързани със стрес и др. От тензионно главоболие страдат най-често деца над 10-годишна възраст.

При оплакване от главоболие е много важно да се установи дали става дума за първичен, или за вторичен тип. За целта е необходима консултация със специалист, а при нужда се провеждат и изследвания. При поставяне на диагнозата лекарят трябва да изключи други соматични заболявания. Ако детето често се оплаква от главоболие, родителите следва да се обърнат към специалист педиатър-невролог. С помощта на модерна компютърна апаратура се правят специализирани неврофизиологични изследвания на централната нервна система, които са напълно безвредни и безболезнени. Това дава възможност за своевременно и правилно лечение на неврологичните заболявания при децата в най-ранна възраст.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние