Кои храни са канцерогенни и кои ни защитават от злокачествени образувания

Кои храни са канцерогенни и кои ни защитават от злокачествени образувания

Cветовният фонд за изследвания на рака оценява, че над 30% от всички неоплазми в Европа и САЩ са свързани с хранителни фактори. Рискът за възникване на ракови процеси може значително да бъде намален при положителна промяна в хранителното поведение. Счита се, че средно при 32-35% от случаите на рак може да се постигне превенция чрез модифициране на храненето, като протективният ефект за различните видове рак варира от 10% за рака на белия дроб, 50% за рак на гърдата, до 75% за колоректален рак и рак на стомаха.

Кои храни и напитки увеличават канцерогенния риск?

В 36 епидемиологични проучвания е установено, че високата консумация на червени меса увеличава риска от рак на колона, ректума, панкреаса, гърдата, простатата, бъбреците. Вероятната причина се свързва с високото съдържание общо на мазнини и на наситени мастни киселини в месата; образуване на N-нитрозосъединения при пушени меса и колбаси, образуване на канцерогени при термична обработка.

Епидемиологичните и експериментални проучвания показват, че консумацията на много горещи напитки увеличава риска от рак на хранопровода. Редовната свръхконсумация на кафе (над 5 чаши дневно) може да увеличи риска от рак на пикочния мехур. Високата консумация на алкохолни напитки (особено концентрирани алкохолни напитки) увеличава риска предимно от рак на черния дроб.

Кои храни и напитки ни предпазват?

Зеленчуците и плодовете са безспорните лидери сред храните, които намаляват канцерогенния риск. Протективното им действие се отнася най-вече за рак с тъканна локализация, като езофагус, стомах, колон, бял дроб, панкреас и пикочен мехур. Най-ниска протекция се наблюдава по отношение на хормон-зависимите тъкани - на простатата и гърдата.

Протективен ефект е установен по отношение общата консумация на зеленчуци и общо на плодове; силна връзка се открива с консумацията на сурови плодове, на чесъна и лукови зеленчуци (праз лук, зелен лук, кромид), на зелените листови зеленчуци (спанак, лапад, марули, коприва), на моркови, домати, чушки, зелевите зеленчуци (зеле, броколи, карфиол), цитрусови плодове (портокали, грейпфрут, мандарини, лимони) и т.н.

Други полезни храни са пълнозърнестите, които имат специален протективен ефект по отношение на рака на стомаха, на дебелото и правото черво. Вероятната причина се свързва със съдържащите се в тях хранителни влакнини, нишесте, есенциални мастни киселини, витамин Е.

Ядките (специално бадеми и орехи) и семената съдържат широк набор от вещества с антираково действие и въпреки че проучванията все още не са достатъчни, за да се даде категоричен отговор, те са храни с вероятно защитно действие по отношение на рака.

Рибата, която е богат източник на n-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, се счита за протективна храна по отношение риска от ракови заболявания.

Относно бобовите храни съществуват противоречиви резултати. Извършен метаанализ на 58 епидемиологични проучвания е показал, че при 29 от тях се установява намален риск за рак на гърдата при увеличаване консумацията на соя и соеви продукти, при 22 проучвания се намира по-висок риск при увеличаване консумацията на соя, а при 7 проучвания не е установена връзка. Все още преобладаващо е мнението, че соевите продукти намаляват риска от рак на гърдата при жените.

Чаят (зелен и черен) притежава потенциал за намаляване риска от рак на стомаха, правото и дебелото черво. Особено многобройни са доказателствата по отношение на зеления чай - резултати от моделни експерименти показват протекция спрямо рака на белия дроб, езофагуса, дуоденума, панкреаса, черния дроб, гърдата, колона.

Данните за ролята на кафето по отношение на риска от ракови заболявания са противоречиви. Някои проучвания показват, че свръхконсумацията на кафе може да увеличи канцерогенния риск, други изследователи или не намират връзка между количеството на консумираното кафе със заболеваемостта от рак, или установяват защитен ефект, специално по отношение на рака на правото и дебелото черво.

Установено е, че умерената консумация на червено вино, което е богато на флавоноиди, намалява риска от голям брой тумори.

Редица подправки и билки също могат да увеличат защитата срещу рака. Такъв предпазен ефект е установен при черния пипер относно рака на пикочния мехур. Джинджифилът, куркумата (съставка на кърито), шафранът и други подправки при проведени изследвания върху експериментални животни също са показали обнадеждаващи резултати.

Осигуряването и контролът на безопасността на храните са важни компоненти на провежданата в България хранителна политика. България се включи в създадените европейски мрежи за контрол на затлъстяването при деца, редукция на приема на сол и намаляване натиска на маркетинга на високоенергийни храни, богати на сол, мазнини и захар, предназначени за деца.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние