Полезните храни и влиянието им върху здравето

Полезните храни и влиянието им върху здравето

Растенията, които служат за храна, могат да преодолеят симптомите на умора поради съдържанието на енергетични компоненти, като белтъчини, въглехидрати, мазнини, аминокиселини, микроелементи и др. И все пак това не е достатъчно, необходими са още информационни фактори в храните, т.е. - субстанции, които носят определена структурна информация, оказваща влияние на нервната и на ендокринната система. Към тази група принадлежат антиоксидантите, фитохормоните, етеричните масла, органичните киселини и др. Тяхната роля е да активират обмяната на веществата, да повишат резервите, осигуряващи функционирането на системите, да увеличават диапазона на нервно-ендокринното регулиране, като по такъв начин се поддържа и възстановява работоспособността в променливите условия на пролетния сезон.

За да бъде здрав и бодър, човек трябва да консумира разнообразна храна и задължително - достатъчно плодове и зеленчуци. Особено полезни се оказват кълновете на житните растения, съдържащи белтъчини, въглехидрати и витамини от групата В, минерални соли, вит. Е, К, Р и магнезий. Маслото от житните зародиши съдържа най-много витамин Е, считан за естествен биотоник. Консумацията му засилва издръжливостта на миокарда, особено при натоварване, и забавя процеса на стареене.

Кои са т.н. адаптогени

Още от древни времена жен-шенът е използван за повишаване на физическата и умствената работоспособност. Не по-малко със същата цел се използва и елеутерококът. Корените на тези лечебни растения съдържат изключително ценни активно действащи съставки (етерични масла, тритерпенови сапонини, гинзенозиди, флавоноиди и други). Днес е известно, че създадените от тях растителни препарати не само стимулират жизнените функции, но и повишават неспецифичните защитни механизми на организма към физически и умствени претоварвания, към студ, топлина, към кислороден недоимък в тъканите и стрес. Следователно, освен че действат биостимулиращо, те представляват и адаптогени. Това означава, че способстват организмът бързо да се приспособява към изменящите се фактори на външната среда. Биогенните стимуланти и особено адаптогените са от особено значение за хората, изложени при екстрени условия (летци, водолази, космонавти), както и работещите с радиоактивни вещества.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние