Рака на простатата и мерки за профилактика

Рака на простатата и мерки за профилактика

Bсеки мъж може да развие рак на простата и ако възрастта (рисковата е над 45-50 години), генетичната предразположеност и расата (цветнокожите боледуват по-често) не могат да се променят, има някои фактори от всекидневния живот, които могат да намалят, забавят или спрат появата и развитието на това заболяване. За това говорят и последните публикации от проучванията на известна американска клиника.

Ето някои от профилактичните мерки, свързани с храненето:

Хранете се на малки порции, като всекидневно съблюдавате калорийния си прием. Изследванията сочат, че ракът на простата е разспространен предимно у народи, които употребяват мазни меса, особено червените.

Консумирайте различни плодове и зеленчуци. Наблягайте на храни, съдържащи витамин B, като спанак, бобови храни, зеле, броколи. Доматите пък съдържат антиоксиданти. Така те могат да намалят риска от възникване на рак на простата.

Подбирайте здравословни храни - пълнозърнест хляб и хлебни продукти, кафяв ориз. Намалете до минимум захарните изделия и солта.

Умерено употребявайте алкохол - това означава не повече от две алкохолни напитки дневно. Изследванията сочат, че алкохолът в големи количества и продължителното му приемане увеличават риска от агресивен карцином на простата.

Консумирайте по-често риба (скумрия, пъстърва, сьомга, херинга) и други морски храни.

Включете соевите продукти в дневното си меню - те съдържат фитоестрогени, подобни на естествения хормон естроген в човешкото тяло. Интересни са наблюденията за ниския брой на случаите с рак на простата в Азия, където се употребява значително соев протеин и различни соеви продукти.

Пийте зелен чай - той съдържа антиоксиданти (полифеноли), които допринасят за профилактиката на рака на простата.

Приемайте достатъчно витамин D. Съдържат го малко храни, сред които рибеното масло, сиренето и яйчените жълтъци.

Няма доказателства за пряка връзка между затлъстяването и нарастването на броя на заболелите от рак на простата, но се предполага, че увеличеното тегло нарушава нивото на хормоните, които са в основата на повишения риск от заболяване. Стратегията за предпазване от затлъстяване включва: всекидневно спазване на здравословна диета; консултации със семейния лекар за оптимизиране и промяна на плана за физическа актив- ност във връзка с теглото и самочувствието; редовни физически упражнения (не по-кратки от 30 минути дневно).

Някои медикаменти, като статини, аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства, са описани в медицинската литература като фактори за предпазване от рак на простата. Към тях се причисляват и тези, които влияят на нивото на тестостерона. За съжаление освен положителен ефект много от тях имат редица странични негативни влияния върху човешкия организъм.

След карцинома на белите дробове ракът на простата е най-честа причина за смъртността при мъжете. Тази болест прогресира много бавно в сравнение с другите злокачествени форми, затова профилактиката може задълго да отдалечи развитието .

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана