Дозирайте свободата на детето според характера

Дозирайте свободата на детето според характера

Малко свобода ли даваме на детето или повече, отколкото може да понесе?

Този въпрос често занимава родителите. И с право, защото е много важен. От една страна, детето трябва да получава свобода, за да трупа свой личен опит. Но от друга, родителите обичат да поставят ограничения и да дават съвети, за да му спестят прилагането на принципа проба-грешка и произтичащите от него разочарования. Често се ядосват, че не ги е послушал и е потърсил свой начин за справяне. Всъщност детето не прави напук и не показва недоверие, просто вътрешният му порив да изпробва своите възможности е по-силен.

Давайки свобода на сина или дъщеря си, вие им позволявате да станат по-самостоятелни, гъвкави, съобразителени, зрели. Но за да извлечете ползите, трябва да я дозирате според възрастта и характера. Някои момичета и момчета по-лесно се справят сами, други се боят от отговорностите. Най-добре е в разговор с детето да уточните в какво би искало да го подкрепяте и в кои области предпочита да има повече свобода. Уверете го, че и от него зависи кога ще отпуснете юздите. Това ще го мотивира да бъде старателно и отговорно.

Този процес е двустранен, затова е важно и какви са характерите на родителите. Детето може да е активно и да се развива напълно нормално за възрастта си, но те да са много плахи. Психолозите предупреждават - колкото майката и таткото са по-предпазливи, толкова по-безпомощен е техният наследник. На практика той разполага с твърде малко възможности да се учи, да се ориентира и да преценява способностите си в различни ситуации. И кръгът се затваря, защото родителите нямат доверие в детето и не му дадат навреме необходимата свобода.

Друг вариант е, когато майката и таткото подтикват детето към активност и го въвличат в обстоятелства, които изискват смелост и борбеност, а то няма психическа готовност за това. Някои момичета и момчета са по-чувствителни и се нуждаят от повече време, за да се настроят към самостоятелни действия. Пришпорването може да има негативен ефект - блокира реакциите на детето и то не може да преодолее страховете си. За постигане на добри резултати трябва свободата да се дава постепенно и с малка лъжичка.

Има значение и поредността на детето в семейството. Първородното фокусира вниманието на родителите. Те имат големи очаквания и изисквания, влагат много грижи и за него е по-трудно да извоюва свободата си. При следващите деца майката и бащата са по-спокойни, а и вече са осъзнали несъстоятелността на някои свои страхове.

В процеса на порастване се учи не само детето, а също и родителите. Тяхната задача е да преодолеят своята несигурност и нерешителност. Ако се справят успешно, на 7-8 години ще пускат детето да играе само пред блока или в кварталната градинка, а на 10 ще му гласуват доверие да ходи без придружител на училище.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние