Медът лекува болести

Медът лекува болести

Пчелният мед е уникален продукт, но най-уникалният му вариант е българският мед, защото у нас пчелите събират нектар предимно отбилки. Благодарение на това нашият мед съчетава две биологично активни начала. От една страна, като ферментативен продукт той съдържа редица ценни съставки, отделяни от слюнчените жлези на самите пчели - ензими и пр. От друга страна, в състава му влизат и всички биологично активни вещества, присъщи на билките, чийто нектар пчелите събират и преработват на мед.

Освен че са полезни за здравето, те придават на меда и неповторим аромат. Ето защо той е много търсен от чуждите производители, които го изкупуват, за да подобряват своя мед, като добавят в него нашия уханен и целебен еликсир. Нямате представа колко много са заболяванията, които медът лекува, техният брой надхвърля 100!. Той помага при заболявания на дихателната система, при чернодробни и бъбречни страдания, болести на жлъчния мехур и жлъчните пътища, а също и на слезката, при сърдечно-съдови, кожнии гинекологични заболявания. Но на първо място медът е идеално профилактично средство.

За да държим болестите надалеч от нас, трябва да го похапваме редовно. Смята се, че е нужно на ден да изяждаме по 1-2 г на 1 кг от телесното ни тегло, т.е. по 100-150 г, разпределени в 3 приема. Всички пчелни продукти се употребяват преди хранене. Медът е идеа- лен диетичен продукт. От него не се напълнява. Защото цялото количество, което се изконсумира, много бързо се метаболизира в организма. Причината е, че медът съдържа две прости захари - глюкоза и фруктоза, които изгарят, преди да са стигнали в черния дроб и преди да са включени в обмяната на веществата, за да може от тях да се получат мазнини.

От кехлибарената сладост се слабее до 8 кг на месец. Разбира се, консумацията на мед с тази цел се съчетава с балансирано хранене (ограничаване на тлъсти храни, на тестени и захарни изделия). Задължително при такава диета трябва да се пие много вода! Особено през лятото, когато човек се поти повече и има опасност да се дехидратира.

Акациев мед

Един от най-ценните видове мед е акациевият. Той се получава и най-рано - още напролет, когато цъфтят акациите. Този мед е прозрачен, сравнително рядък е, но съдържа съставки, които са много полезни при респираторни заболявания. Освен това трудно се захаросва - трябва да минат поне 8 месеца от
съхранението му, а понякога и повече.

Липов мед

Много целебен е липовият мед. Той също поощрява дихателните функции, така че може да се използва при респираторни болести. Но е полезен и при стомашночревни и други заболявания. Всъщност лечебните му свойства са съпоставими с тези на самия липов цвят. Ценни медове се получават от етеричномаслените растения, които сега започнаха масово да се култивират. Такъв мед е например лавандуловият. Известно е, че лавандулата притежава широко въздействие като ароматерапевтично средство. Всички вещества, на които тя дължи тези си свойства, влизат и в лавандуловия мед. Много приятен е медът от кориандър.

Манов мед

В дъното на вкусовата таблица стои мановият мед. Маната - това са фекалиите на листните въшки. Тези фекалии са сладки. Пчелите ги събират и от тях произвеждат манов мед. Царството му е в Странджа - планината е богата на дъбови гори, а листните въшки се въдят най-вече из тях. Мановият мед е много тъмен, кафяво-черен, възрядък и няма сладостта и аромата на другия мед. Затова повечето хора не желаят да го консумират. Но той е изключително богат на микро и макроелементи. Неслучайно германците го изкупуват на цена, която е много по-висока от на другия мед. Мановият мед има приложение при най-различни недоимъчни състояния, при които липсват микроелементи. Например при желязодефицитна анемия.

Склероза: смесват се сок от лук и мед (лавандулов или манов). Сместа се приема 3 пъти дневно по 1 с. л. 1-2 часа след ядене; 2 с.л. цвят и листа от елда се запарват за 1 час, подслажда се с мед и се пие преди ядене; сок от 1/2 лимон и 1 ч.л мед се разтварят в чаша топла вода; смес от по 1 ч.л. мед и олио се приема на гладно.

Сънотворни: чай от лайка, подсладен с ментов мед - преди лягане; чай от лавандула, подсладен с лавандулов мед - преди хранене; чай от маточина, подсладен с манов мед - преди лягане; запарка от натрошени корени от пащърнак, подсладена с мед преди хранене.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние