Рeцeпти за ароматерапия

Рeцeпти за ароматерапия

При втрисане, при студени крака се прави гореща баня на краката във вода с масло от мащерка или риган (при разширени вени е противопоказана!).

При ринити, синузити и бронхити са подходящи инхалации с лайка, евкалипт, бор, кипарис.

Срещу кашлица и болно гърло помага гаргара с босилек - 1 капка в 1 к.ч.вода.

За дезинфекция на въздуха се използва аромалампа с чаено дърво или лавандула. Лавандулата и чаеното дърво се прилагат чисти при изгаряне и за заздравяване на рани, за премахване на белези.

За обезболяване (вкл.при артритни болки) на мястото се втриват 5 до 10 капки лавандулово масло, разредено в базисно.

При гъбички преди лягане вечер се капва масло от чаено дърво върху самото място, поставя се от горе водоустойчива лепенка или се обува найлонов терлик. Преспива се така. На сутринта процедурата се повтаря и така няколко дни.

Начини на приложение ароматерапията

Ароматерапията се прави само по предписание от лекар или ароматерапевт и се извършва единствено от специалист. Някои от етеричните масла са силни алергени, а други са токсични. Капка лимоново масло например разяжда и метал. Канелата тутакси прави алергична реакция. Особено трябва да внимават страдащите от сенна хрема.

Всеки, който реши да използва етерични масла, трябва да ги тества задължително. Върху ръката, от вътрешната страна на лакътя, се слага 1 капка. Изчаква се 24 часа и ако мястото не се зачерви, маслото може да се използва. Маслата от лавандула и от чаено дърво са единствените, които могат да се прилагат директно.

Важно е да се знае, че при реакция на кожата тя трябва да се почисти с базисно масло, а не с вода! И още нещо много важно: човек трябва да харесва аромата, който използва. Няколко са начините за ароматерапия:

Инхалации. В съд с гореща вода, която не бива да ври, се капват няколко капки етерично масло. Върху главата се слага кърпа, която да покрива и съда, и изпаренията се вдишват.

Аромалампа. В чашката се налива вода, в която се капва етерично масло (в началото за проба стигат 1-2 капки). В отвора отдолу се поставя свещ и се запалва. В чашката винаги трябва да има вода!

Втриване (масаж). Чрез подходящото съчетаване на различни етерични масла се постига букет от уханияи от целебни въздействия и в това е именно майсторлъкът. Заради силното си действие етеричните масла се използват разредени - вт. нар. базисни масла (жожоба, пшеничен зародиш, соево, ленено, бадемово, от кайсиеви ядки и др.). В 30 мл базисно масло се капват не повече от 10-15 капки етерично.

Вани и бани. Преди да се сложи във водата, етеричното масло също се разрежда в базисно, в прясно мляко или в душ гел. Най-популярни са релаксиращите вани с лавандула. Баните са за краката или за дланите на ръцете. С етерични масла се правят също и компреси, използват се за гаргари, жабурене и др.

Никога не използвайте етеричните масла без консултация със специалист ароматерапевт!

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана