Обърнете внимание на чувствата и настроението си

Обърнете внимание на чувствата и настроението си

Много често ние не отделяме достатъчно внимание  на  нашите чувства, смятайки ги за нещо незначително. Смятаме, че няма време за тях в забързаното ни ежедневие. Стараем се да ги заглушим или да ги скрием. Но когато ни се струва, че сме ги сподавили, в действителност се оказваме в плен на собствените си неосъзнати и неразбрани преживявания, което неизбежно рефлектира върху тялото ни.  А те са тясно свързани – като скачени съдове. Например не можем да се наслаждаваме на хубавото време, ако ни стягат обувките. Но ако ни завладее чувство на абсолютно щастие, няма да обърнем внимание на изтормозените си нозе. Може би не сте обръщали внимание на тази взаимовръзка.

Типично за образованието, както и за възпитанието у дома е наблягането на развитие в по-голяма степен интелекта и загърбване на чувствата. От децата се иска да трупат разнообразна информация, да посещават допълнителни курсове, да анализират получената информация, да обобщават, да правят изводи.  А емоционалната им сфера често остава без внимание. Те не се учат "да се вслушват"  в собствените си чувства и да се ориентират в тях. Почти не се отделя време за съвети към детето как то трябва да комуникира с връсници в училище или на площадката. Когато такова дете порасне, то е умно, образовано и с широк кръгозор, но не владее емоционалната саморегулация. Такъв човек не знае как да си помогне в трудни минути, как да се справи със стреса и неприятните ситуации. Така се формират вредните начини за справяне - пушене, преяждане, алкохолизъм, наркомания, интернет-зависимост, телевизионна и компютърна зависимост, шопинг-мания. Те помагат  да се скрият чувствата и емоциите, но това по никакъв начин не помага на физическото и емоционалното здраве.

Хората около нас често усещат нашето настроение и му отреагират по различен начин в зависимост дали са наши доброжелатели или не. Когато самите ние започнем да се възприемаме по нов начин и обърнем внимание на нашето самочувствие и емоции, тяхното  отношение към нас също се променя. Всички хора са малко или много артисти. И всеки може да използва артистичните си заложби с желан ефект. Дамите могат да опитат следната игра: облечете се просто, гримирайте се сдържано. Преди да излезете от дома си, в продължение на няколко минути си кажете: "Аз съм красавица – изглеждам млада, свежа, привлекателна!". Самочувствието е много важно за емоционалната стабилност.  На улицата ще усетите, че вашите движения, походка и маниери се променят и веднага ще осъзнаете разликата – как привличате мъжките погледи. Ако ви предстои важна делова среща с шефа и се чувствате неуверени, само за няколко минути можете да се подготвите за успешен  диалог. Представете си как изглежда самоувереният професионалист. Заемете поза, която според вас най-добре го характеризира, и придайте съответното изражение на лицето си, като симулирате неговата мимика и жестове. Добрата стойка, подходящият поглед и тон в разговора ще донесат нужните резултати от срещата.

Репетирайте във въображението си тази роля. Скоро у вас ще възникнат емоциите, характерни за желания образ, и ще ви обхване необходимата увереност за представянето ви. Когато ви се стори, че думите на събеседника ви се разминават с неговото поведение, вярвайте на движенията, а не на словата. Например, ако човекът, с когото разговаряте,  нервно пръхвърля в ръцете си мобилния си телефон, поклаща нозе и се върти на стола, но в същото време се опитва да говори със спокоен тон, знайте, че неговото тяло ви съобщава:  "Нервен  съм! Имам причини за безпокойство!". Движенията и положението на тялото разкриват истинските чувства на човека.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние