Проблеми с безсънието. Пожелайте си спокоен сън и той ще дойде

Проблеми с безсънието. Пожелайте си спокоен сън и той ще дойде

Независимо, че безсънието е едно от най-честите оплаквания, то по правило не се изследва адекватно. Обикновено се приема като неспецифичен симптом, с който съвременната психофармакология се справя бързо - сънотворни хапчета колкото щеш. Но безсънието може да бъде един от симптомите на много психични разстройства - депресия, мания, тревожни състояния, зависимости, и по-задълбочената му оценка би могла да подпомогне терапията им.

При по-възрастни хора оплакванията от безсъние могат да бъдат вторични на нормални, свързани с възрастта промени в архитектурата на съня - възрастните хора спят "по-бързо". Едва ли има човек, който поне веднъж не е споделял: "Тази нощ не можах да спя добре." Но дори това да се случва и по-често, то не е патологично, ако не води след себе си чести проблеми - най-вече сънливост през деня, стигаща до невъзможност за изпълнение на обичайните дейности на човека.

Ние се различаваме и по отношение на количеството сън, от което се нуждаем - някои спят кратко, други по-дълго. Ето защо,за да бъде значимо едно оплакване от недостатъчен сън, то задължително е свързано със сериозно затруднение при изпълнение на обичайните задължения през деня. Съществуват и доста хора, които се оплакват от безсъние, но всъщност заспиват бързо и спят непробудно - на тях просто им е необходим по-дълъг сън.

Първото нещо, което страдащият от безсъние трябва да направи, е да "пожелае" да заспи - да се отпусне след натоварения ден в удобното си легло, в удобната си поза и да се остави мантията на съня да го завие. Това е простото и напълно естествено следване на биоритъма ни "напрежение-отпускане".

Всяка мисъл от типа "Сега трябва да се отпусна и да заспя!!!" всъщност го напряга. Когато не успее да се справи с това "Трябва!", човек се напряга още повече с друга мисъл: "Какво ми става? Не мога да заспя..." Точно затова е необходимо да пожелаем отпусканетоси, а сънят идва, без да го предизвикваме.

Бихме могли да си по-могнем с релаксиращо дишане, насочено към отпускането на всяка част от тялото. Една приятна разходка вечер също би ни свършила работа. Ако страдате от безсъние, опитайте се да си лягате и да ставате винаги по едно исъщо време, дори през почивните дни. Ако лежите в леглото и не можете да заспите, станете и почетете например, докато усетите, че ви се доспива - така мозъкът няма да асоциира леглото с будуване.

Самовнушението също може да ви изведе от омагьосания кръг на натрапливите мисли за съня. Представете си нещо приятно - парк, поляна, плаж, и мислено се разхождайте бавно. Спирайте пред всичко, което ви е интересно и го разглеждайте детайлно. Не се поддавайте на изкушението да дремвате денем с идеята да компенсирате нощното будуване. Ако вече сте успели - лека нощ и приятни сънища!

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние