Огледалното писане се преодолява с упражнения

Дата: 2014-02-24 12:35:00, от: Здравко Здравков
Огледалното писане се преодолява с упражнения

Дисграфията се смята за нормален етап от развитието на детето, но се случва да е израз на невроза. Родителите могат да помогнат на малкия ученик с подходящи упражнения.

Случва се 5-6-годишни деца да пишат буквите и цифрите огледално. Родители, не бързайте да поставяте сами диагнозата дисграфия. Според психолозите огледалното писане най-често е естествен етап от развитието на подрастващите. То обикновено е следствие на кратките, напрегнати училищни срокове за усвояване на писането. И лошият почерк, и грешките - пропуснати, недописани или огледални букви, са по-скоро резултат на неправилно обучение, отколкото на патология.

Писането е доста сложен процес на двигателна и зрителна координация. Доказано е, че в началото децата могат да пишат непрекъснато само 3 минути. След това започват да се изморяват. И вместо да укорявате детето, че добре е написало първите букви, а след това не се е постарало, по-добре е да се заемете да му помогнете. Научете го първо да чертае по-дълги успоредни линии, да рисува по-големи кръгове и овали. Едва след това може да го накарате да съкращава линиите и да намалява кръговете. Тренирайте го да фиксира добре реда и неговата среда, както и лявата и дясната, горната и долната част на листа. Добре е по-продължително да се използват специалните тетрадки по писане с пунктирани букви и числа.

Ако и след II-III клас обаче ученикът продължава да пише огледално, може да се допусне, че проблемът е свързан с нервната система или с други болести. Но диагнозата може да бъде установена само от лекар, а не от логопед, учител или училищен психолог. А родителите могат да помогнат на децата си, като приложат метода за изучаването на чужд език. На отделни картончета напишете буквите или думите, които малчуганът най-често е писал неправилно или огледално, с маркер подчертайте грешките. На гърба на картончетата ги напишете правилно. Всеки ден детето трябва да работи с три картончета, три пъти да произнесе думата с точна артикулация и три пъти да напише буквата или думата правилно. Отработените картончета поставяйте в кутия с надпис "Пиша правилно!". Методът може да ви се струва механичен, но опитът показва, че е ефективен.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана