Огледалното писане се преодолява с упражнения

Огледалното писане се преодолява с упражнения

Дисграфията се смята за нормален етап от развитието на детето, но се случва да е израз на невроза. Родителите могат да помогнат на малкия ученик с подходящи упражнения.

Случва се 5-6-годишни деца да пишат буквите и цифрите огледално. Родители, не бързайте да поставяте сами диагнозата дисграфия. Според психолозите огледалното писане най-често е естествен етап от развитието на подрастващите. То обикновено е следствие на кратките, напрегнати училищни срокове за усвояване на писането. И лошият почерк, и грешките - пропуснати, недописани или огледални букви, са по-скоро резултат на неправилно обучение, отколкото на патология.

Писането е доста сложен процес на двигателна и зрителна координация. Доказано е, че в началото децата могат да пишат непрекъснато само 3 минути. След това започват да се изморяват. И вместо да укорявате детето, че добре е написало първите букви, а след това не се е постарало, по-добре е да се заемете да му помогнете. Научете го първо да чертае по-дълги успоредни линии, да рисува по-големи кръгове и овали. Едва след това може да го накарате да съкращава линиите и да намалява кръговете. Тренирайте го да фиксира добре реда и неговата среда, както и лявата и дясната, горната и долната част на листа. Добре е по-продължително да се използват специалните тетрадки по писане с пунктирани букви и числа.

Ако и след II-III клас обаче ученикът продължава да пише огледално, може да се допусне, че проблемът е свързан с нервната система или с други болести. Но диагнозата може да бъде установена само от лекар, а не от логопед, учител или училищен психолог. А родителите могат да помогнат на децата си, като приложат метода за изучаването на чужд език. На отделни картончета напишете буквите или думите, които малчуганът най-често е писал неправилно или огледално, с маркер подчертайте грешките. На гърба на картончетата ги напишете правилно. Всеки ден детето трябва да работи с три картончета, три пъти да произнесе думата с точна артикулация и три пъти да напише буквата или думата правилно. Отработените картончета поставяйте в кутия с надпис "Пиша правилно!". Методът може да ви се струва механичен, но опитът показва, че е ефективен.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние