Успелите жени не копират мъжете

Успелите жени не копират мъжете

Cтатистиката в Евросъюза е безжалостна. Според проучванията в 28-те държави-членки 75% от ръководните постове са заети от мъже, а жените печелят средно с 16% по-малко от тях. Разликата се задълбочава успоредно с напредването на възрастта на дамите. В началото на кариерата си те взимат с 5% по-малко от господата, към края и - с 20%.

Причините най-вече са в очакванията на обществото и в настройката на представителите на двата пола. За жените семейството остава приоритет, така че голяма част от тях предпочитат да не растат в йерархията, ако това им осигурява повече време за близките им. За мъжете най-важно е постигането на материално благополучие, затова са склонни да посвещават повече часове на работа. Тъй като жените са по-контактни и неконфликтни, те предпочитат постовете, които им дават възможност активно да общуват. Ето защо нямат нищо против да бъдат об-служващ персонал. Мъжете ценят по-високо индивидуалните проекти. Успехите им по-лесно се забелязват и те по-бързо се издигат в службата.

Ето няколко конкретни съвети как да разчупите стереотипите и настройките на обществото:

Не си поставяйте сами "стъклен таван". С този термин французите обозначават невидимата преграда, която жените издигат. Когато преглеждате обяви за работа, се съсредоточете над всяка, която е по специалността ви. Не си казвайте "Не бих могла да се справя с тази длъжност, тя е за мъже". След като получите поста, не приемайте от самосебе си обслужващите функции. Стига да го пожелаете и да вложите достатъчно енергия и знания, рано или късно и вие може да се издигнете до ръководна длъжност.

Определете ясни цели. За разлика от мъжете, които са доста обективни и праволинейни, жените са склонни да се ръководят повече от чувствата, отколкото от разума си. Опитайте се да туширате тази особеност на дамския характер, като си поставите обозрими цели. Направете дългосрочни планове, които да осъществите в рамките на 5-10 години. След това разделете постигането им на малки, лесно достижими цели. Вършете съвестно задълженията си, но не изпускайте от поглед онова, към което истински се стремите, и се възползвайте от всяка възможност, за да се доближите до него.

Намерете си ментор. Нужна ви е помощ, за да осъществите дългосрочния си план. Най-добре е да се сближите с човек, успял в същата област, но от друг отдел или фирма, за да не ви възприема като пряк конкурент. Той би могъл да ви даде съвети и да ви запознае с полезни хора. Друг вариант е да се превърнете в дясната ръка на настоящия си шеф. Дори за миг обаче не помисляйте да го измествате. Освен че не е лоялно, по този начин не бихте могли да спечелите уважението на бъдещите си подчинени. След като научите максимално количество полезни неща от него, е най-разумно или да станете негов заместник, или да тръгнете по свой собствен път, но в друга организация.

Спечелете колегите. Абсурдно е да вървите напред, ако сте в изолация от колектива. Няма да постигнете нищо, ако постоянно изтъквате своите качества и пренебрегвате чуждите усилия. За да привлечете колегите, се възползвайте от типично женските си качества като общителност, сговорчивост, изострена интуиция. Не подминавайте колега, който изглежда угрижен, тъжен или раздразнен. Поговорете с него и се опитайте заедно да решите проблема, ако е служебен. Ако е личен, поне го изслушайте, ще му олекне. Периодично ходете с някой от колегите си на кафе, като се стараете да ги редувате, за да бъдете симпатични на всички. Няма да сгрешите, ако обсъждате служебни въпроси в неформалната обстановка. Обикновено тогава хората стигат до верни решения.

Фокусирайте погледите върху себе си. Повечето жени са склонни да се задълбочават в текущите си дела и по цял ден почти да не стават от бюрото, докато не доведат всичко до успешен край. Тази стратегия обаче не е печеливша за граденето на кариера. Как ръководството да забележи постиженията ви, ако не взимате дейно участие в заседанията, не лансирате нови идеи, не изтъквате дискретно постиженията си?

Промените са за добро. Според статистиката жените, които са направили най-значителен скок в кариерата си, са сменили 3-6 работни места. Това означава, че не бива завинаги да се задържате в една и фирма. Не е препоръчително и веднага да си търсите нова работа, щом нещо или някой ви подразни. Проявявайте упоритост и гъвкавост, трупайте опит и не се страхувайте от време на време да правите промени, за да се издигате в кариерата.

Успехът идва на 48-ата година. Ако дотогава не успеете да се придвижите по кариерната стълбица, по-нататък шансовете ви за напредък намаляват успоредно с възрастта ви. Но ако около 48-ата си година заемете управленчески пост дори на средно равнище, е почти сигурно, че ще продължите да растете в йерархията.

Забравете чувството за вина. Когато станат майки, повечето жени коренно се променят. Все мислят, че не обръщат достатъчно внимание на детето, не се справят с родителските си задължения, че заради работата страда семейството им. Изобщо не е така. Статистиката сочи, че порасналите деца на работещите майки в много по-голяма степен от децата на домакини градят успешни кариери. Те съумяват да балансират между личния и служебния си живот, защото са се научили да го правят от собствените си майки. За миг не бива да забравяте, че задачата на родителите не е да обгрижват децата си до живот, а да ги направят отговорни, самостоятелни, добри и трудолюбиви хора. А това става само с личен пример. За да постигнете нужния баланс, не се правете на героиня, а потърсете помощ. Може да ви отменят съпругът, вашите или неговите родители, приятели, платена бавачка, яслата и детската градина. Това ще е полезно за детето, защото от малко ще се сблъска с различни ролеви модели и ще се научи да общува с всякакви типове хора.

Уважавайте се. Каквато и длъжност да заемате, с колкото и мъже да сте успели да премерите сили, за да бъдете щастливи, е най-важно да не губите женствеността си. Разпределете времето си така, че да може да спортувате, да се грижите за външността си, да четете, да пътувате, да се срещате с близки и приятели. Щом мъжете лидери го правят, значи и вие ще успеете.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние