Характеристика на пубертета при момчетата

Характеристика на пубертета при момчетата

Oбикновено пубертетът при момчетата започва с поява на рехаво окосмяване около половите органи, под мишниците и на лицето (по бузите и над горната устна). След това тялото израства на височина, което може да бъде дори с по 15 см на година. Скоро след началото на пубертета се променя и гласът. В началото той звучи странно, дори пискливо. Промяната не е рязка, а постепенна - в рамките на няколко месеца. Има случаи, при които гласът не мутира въпреки напълно нормалното полово съзряване. Заедно с промяната на гласа започва израстването на половите органи.

Скротумът (кожата около тестисите) става по-еластичен и се набръчква. Тестисите също се уголемяват и започват продукция на сперматозоиди. Освен полови клетки те произвеждат и мъжкия хормон тестостерон. Пенисът нараства, като достига своето пълно развитие до 18-годишна възраст. За стандартни размери са приети - преди пубертета от 6 до 8 см в ерекция, а след половото развитие - от 12 до 17 см в ерекция и от 5 до 10 см в нееректирало състояние. Половите жлези сигнализират за своята функция с първото семеизпразване - еякулархе. То може да е неволно, най-често по време на сън или вследствие на мастурбация. Преди да започне редовната работа на мъжките полови органи, много момчета мастурбират, без да могат още да се изпразват. Това се нарича "сух оргазъм".

Пубертетът е една сложна игра на хормони, която стои в основата на гореспоменатите промени. И при двата пола най-важна роля играе соматотропинът, който отговаря за цялостното израстване на организма и се отделя от хипофизната жлеза. Освен това има още някои "спомагателни" хормони - при момчетата това е дихидротестостеронът, който спомага израстването на брада и се отделя от простатната жлеза. Особено полезен за съзряването през пубертета е следобедният сън, при който се продуцират голямо количество хормони.

Понякога се получава дисбаланс в нивата на определени хормони. Това води до някои неприятни състояния, които се лекуват при навременна намеса на лекар специалист-ендокринолог. Освен това хормонални проблеми могат да забавят пубертета. За закъснение се смята, ако тестисите не започнат да се уголемяват до 14-годишна възраст. Това налага консултация с ендокринолог или андролог. Пубертетът е свързан и с редица социални проблеми. Много подрастващи остават неразбрани от родителите си и от обществото. Често физическата промяна протича прекалено бързо и телата временно стават несъразмерни, което създава комплекси на тийнейджърите. Момчетата страдат от спадащия понякога рязко немутирал глас. Акнето е голям проблем и за двата пола.

Пубертетът е един от най-важните периоди в човешкия живот. Той трансформира детето във възрастен индивид, способен да се възпроизвежда. Този процес е труден и за самия индивид, и за околните. Ето защо родителите трябва да бъдат много по-търпеливи със своите деца, защото "танцът на хормоните" е неконтролируем процес.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние