Пародонтозата атакува венците без симптоми

Пародонтозата атакува венците без симптоми

Пародонтозата е заболяване, което по разпространение се нарежда на второ място след кариеса (разяждането на зъбите) и се среща предимно при хора над 30-годишна възраст. Тя засяга не самия зъб, а тъканите и връзките, които го поддържат. Заболяването отначало протича без симптоми или е съпроводено от толкова "невинни" оплаквания, на които обикновено не се обръща внимание.

Проявява се в няколко форми, всяка от които протича с различна бързина и довежда до разклащане и опадане на зъбите. Процесите, които причиняват пародонтозата, определят и лечението. Те са главно три: възпалителен, атрофичен и дистрофичен процес. Най-често се среща възпалително-кръвната пародонтоза, съпровождана от кръвотечениена венците.

В началото възпалението протича бавно и незабелязано, със сърбеж по венците, с лесно кървене и чувство за неустойчивост на зъбите. В по-напреднал стадий около шийките на зъбите при натиск се появява кървене. Гнойната форма на пародонтозата се характеризира с оцветяване на венците в сиворозов цвят.

Около шийките на зъбите се натрупва жълтеникав зъбен камък, а самите те бързо се оголват. Образуват се "джобове", от които при натискане излиза гной. Ако не се вземат мерки, постепенно болестта достига до околозъбната кост. След време и тя се възпалява, зъбите за няколко години се оголват, разклащат и падат.

Възможно е да се образуват абсцеси по венците. Причините за пародонтозата най-общо се делят на локални и общи. Между локалните причини са: не добре поддържана устна хигиена, зъбен камък, високи пломби, ортодонтски аномалии и дефектни зъбни конструкции, различни инфекции. Влияние оказват и заболявания като захарен диабет, смущения във функциите на жлезите с вътрешна секреция, нервно напрежение и претоварване, някои инфекциозни заболявания и др.

При съмнение за пародонтоза се препоръчва като първа мярка енергичен масаж на венците чрез кръгови движения с четката в едната и в другата посока - с цел да се получи добро оросяване на околозъбната тъкан с кръв и лимфа. Трябва незабавно да се отстрани зъбният камък, да се почистят околозъбните джобове и да се премахне флората в тях.

Съвременната стоматология разполага с много ефикасни методи за борба с пародонтозата. Не бива обаче да се забравя, че това е хронично заболяване, поради което и локалните, и общите мерки за борба с него трябва да се прилагат непрекъснато и с постоянство. Резултатът от комплексното лечение ще бъде толкова по-добър, колкото по-рано е поставена диагнозата и по-рано са взети мерки за него.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние