Избелване на зъби и красива усмивка

Избелване на зъби и красива усмивка

Усмивката е израз на радост, добронамереност, любезност. Когато е красива, съвършенството е пълно. Няма дефект, който не може да се преодолее. Дори тоталната липса на зъби е нещо поправимо. Ако специалистът познава тънкостите на зъбната структура, на хармонията между зъбите, лицето и носа, би могъл да моделира прекрасна усмивка.

На мястото на изваден зъб/и може да се постави имплант. Той представлява изкуствен корен, върху който може да се сложи корона, мост или протеза. По този начин зъбът се възстановява. Имплантът е спасение, ако човек не иска да има подвижна протеза. Ако добре се интегрира към костта, животът му е дълъг и процентът на успеваемост вече е доста повишен. Дали ще изберете импланти или протези, е въпрос на личен избор.

Добре е да оцените всичките предимства и недостатъци на различните варианти. Има протези, които са много хигиенични и възстановяват естетиката. С тях пациентите дъвчат без проблем. Те са изключително полезни, почистват се много добре, но не всеки може да привикне с тях. Някои млади хора ги предпочитат пред имплантите. А има възрастни хора, които не могат да си представят, че ще сложат в устата си нещо подвижно. Така че, решение има за всеки. От естетическа гледна точка, порцелановите коронки са по-подходящи за предните зъби от металокерамичните. Чистата керамика има свойства, близки до тези на естествените зъби. Тя позволява зъбите да се моделират по такъв начин, че да не се различава кой зъб е естествен и кой не.

Освен това керамиката е изключително хигиеничен материал. Не изисква някаква особена поддръжка - както човек си мие естествените зъби, така трябва да мие и изкуствените. Металокерамиката също постига естетика, но металът от вътрешната страна, който придава здравина, не пропуска светлината. Дори и покрит с керамика, попадне ли върху него сноп светлина, той се връща обратно към окото и това прави металокерамиката различима.

За естетическо оформяне на предните зъби се използват и фасети. Те представляват керамични люспички, които се слагат само на предната част на зъба. Разликата между фасета и корона е вначина на изпиляване. За да се постави корона, целият зъб трябва да се изпили, а за фасетата се отнема само част от предния слой. Има и технологии, които позволяват да се сложи фасета без изпиляване. Това се прави в случаите, когато трябва само да се добави обем на зъба. По този начин не се увреждат здравите зъбни тъкани. Фасетите освен естетически, имат и терапевтичен ефект. Ако зъбът е с кариес, той се почиства и се поставя фасетата, която го защитава от ново разрушаване.

При малки дефекти не е необходимо да се прибягва до фасети и корони. Те могат да се коригират с фотополимер - материал, наподобяващ естествената зъбна структура, който се нанася върху зъба и се моделира в желаната форма. Не винаги големите бели и квадратни зъби са най-хубавите. Така само ще издадете, че зъбите ви са изкуствени. По-доброто решение е да се придържате към естествената форма на зъбите ви.

Избелването е една от търсените услуги на козметичната стоматология. Доказано е, че избелващите методи не повлияват здравината на зъба. Зъбът не става по-уязвим на кариес, нито пък по-чуплив. Избелващите агенти са на базата на пероксид в различни форми - карбамиден или водороден. Той повлиява по различен начин цвета на зъбите - както индивидуалния, така и получения в следствие на храни и напитки. Ефектът от избелването е траен и предишният цвят на зъбите никога не се връща. Има пациенти, които през година-две си правят освежаваща избелваща процедура.

Трудно е да се каже с колко нюанса може да се изсветли цветът. Всеки зъб си има различна структура, дебелина, пропускливост на светлина и затова се повлиява по различен начин. Гарантирано е обаче, че ефектът е видим. Зъбните инкрустации също са напълно безвредни. Камъчетата се поставят със залепване и без да се пили зъбът. Те могат да се отстранят, когото човек пожелае. Добре е това да стане в стоматологичен кабинет, тъй като камъчето много здраво се свързва към зъба, а и излишъкът от цимента трябва да се почисти.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние