Токсични ли са старите пломби от амалгама

Токсични ли са старите пломби от амалгама

Денталната сребърна амалгама се използва повече от 150 години за лечение на кариес. Нейният състав включва сребро, мед, калай, живак. В наше време металната сплав се предлага в капсули с точно дозирани съставки. Всяка капсула се активира в специален уред и тогава се поставя в зъба.

Амалгамата има някои безспорни предимства, заради които продължава да се използва в стоматологията. А най-големият и недостатък е нейната токсичност, дължаща се на живака. Да, този елемент действително е опасен за здравето, но той съществува в множество форми, всяка от които носи различни характеристики. Живакът в амалгамата е свързан в кристална решетка и се отделя в много малко количество при дъвчене, консумация на горещи напитки и храни.

Ново изследване дава конкретни данни по дискусионния въпрос. Екип от специалисти прилага специфични рентгенови техники, за да анализира повърхността на прясно изготвени амалгамни пломби, както и на поставени преди 20 години. Оказва се, че новите пломби притежават много ниска токсичност и тя не представлява заплаха за здравето, тъй като не създава предпоставки за натрупване на живачни съединения в тъканите. В старите пломби сребристият елемент е под формата на специфично съединение - бета-живачен сулфид, което не е опасно за здравето.

Учените откриват, че повърхността на амалгамените пломби губи над 90% от живака си, като основните причини са изпарение, въздействие на силни съставки от продукти за дентална хигиена, киселинност в устата и др. Процесът протича бавно и постепенно. При него се отделят малки количества живак на редки интервали, които са напълно поносими за детоксикиращите способности на човешкия организъм. За разлика от повърхността на пломбата вътрешността и остава практически непроменена - загуба та е едва 4% до 6% в рамките на две десетилетия.

Учените смятат, че дори при поглъщане на пломбата не може да настъпи натравяне с живак. При подобна ситуация най-голямата опасност се крие в риска от задавяне.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние