Време е за имунизация срещу грип

Време е за имунизация срещу грип

Грипът е инфекциозно заболяване, което периодично обхваща големи групи от хора и създава възможност за възникване на епидемии. Причинява се от грипни вируси и това категорично го различава от острите инфекции на дихателните пътища, дължащи се на други патогени. Двата вида заболявания често се бъркат, защото имат сходна симптоматика. Но грипът започва рязко и оплакванията са много по-силно изразени.

Имунизацията е основно средство за предпазване. Чрез ваксина в организма се въвеждат само необходимите частици от грипния вирус, които позволяват да се създаде специфична имунологична памет и да се изградят противогрипни антитела. Когато в организма попадне грипен вирус, вече подготвените за действие защитни сили го унищожават и предпазват от заболяване.

Според специалистите октомври и началото на ноември е най-подходящото време за имунизация. В този период хората обикновено са в добро здраве, което е задължително условие за ваксинация. Освен това са необходими най-малко 20 дни за изграждане на имунитет. Той трае цяла година, като най-силен е през първите 6 месеца.

Лекарите препоръчват имунизация най-вече на децата, на хората над 60-65 години и на страдащите от хронични заболявания. В рисковата група влизат и тези, чиито професионални ангажименти са свързани с много социални контакти.

Имунизацията може да предпази човек не само от самия грип, а и от тежки усложнения при евентуално заболяване. Данните сочат, че при малките деца вследствие на грип се повишава рискът от остър отит на средното ухо, от остър бронхит и пневмония. Хората от третата възраст най-често развиват пневмония, която може да доведе до летален изход.

Поради голямата изменчивост на вирусните причинители всяка година се изготвя различна ваксина, съобразена с актуалните грипни щамове. По препоръка на Световната здравна организация и с одобрението на Европейската агенция по лекарствата в тривалентната ваксина за сезон 2015/2016 са включени: щам A (H1N1) - т.нар. Калифорния, наследник на свинския грип; щам A (H3N2), известен като Швейцария; и щам B или Пукет.

Ваксината се поставя вътремускулно, на ръката, най-добре това да направи личният лекар. Приложението и не се препоръчва при бебета под 6-месечна възраст, при страдащи от алергия към яйчен белтък и при хора, които са дали алергична реакция при предходно имунизиране. Противопоказано е поставянето на ваксина по време на заболяване, протичащо със или без повишена температура, кашлица, хрема.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние