Глутеновата алергия и нейните симптоми

Дата: 2015-11-21 15:23:20, от: Здравко Здравков
Глутеновата алергия и нейните симптоми

Все по-често се срещат хранителни продукти, на чийто етикет е отбелязано - без глутен. Причината е, че непоносимостта към растителния протеин е една от често срещаните алергии. Освен това при някои диети за отслабване са изключени храните, които съдържат глутен - пшеница, ръж, ечемик и продуктите от тях - брашно, нишесте, грис. В състава на овесените ядки присъства подобен на глутена протеин, но той невинаги предизвиква алергични реакции.

В повечето случаи глутеновата свръхчувствителност, известна още като цьолиакия или глутенова ентеропатия, е наследствена. Тя може да се прояви през първата година, когато бебето преминава към храни със съдържание на растителния белтък, а може да се развие и в зряла възраст.

Симптомите варират от леки неразположения до алергичен шок. Стомашните болки, подуването и газовете са характерни признаци, но те се срещат и при други здравословни проблеми. Обърнете внимание дали изпитвате умора, мудност и липса на енергия след хранене с богати на глутен храни. Друг симптом е рязката промяна в настроението. Тъй като глутенът yвpeждa лигaвицaтa нa чepвaтa и нapyшaвa aбcopбирането на важни хранителни вещества, това може да доведе до колебания в кръвната захар, които се отразяват и на производството на хормони. Признаци на цьолиакия са повишената paздpaзнитeлнocт, бeзпoкoйcтвo, тpeвoжнocт. Т.нар. гъша кожа също издава алергията. Тя се появява на някои места на ръцете заради недостиг на мастни киселини и витамин А в резултат на недобрата усвояемост на мазнините, причинена от пораженията върху стомаха и червата. Възможно е глутенова ентеропатия да стане причина за отключването на автоимунни заболявания - ревматоиден артрит, псориазис, болест на Хашимото.

Най-лесният начин да се установи повишената чувствителност на организма е да се направи минимум 2-3-седмична диета, в която глутенът е 100%-во изключен, а след това отново да бъде въведен в порциона. Сравнявайки физическото състояние преди и след проведения тест, може да се установи дали наличието на белтъка представлява проблем.

Страдащите от глутенова непоносимост обикновено си набавят въглехидрати от ориз, картофи, царевица, елда, киноа. Добре е да изключат напитки, силни подправки и плодове, които стимулират стомашните сокове - кафе, круши, пъпеши, череши, сини сливи. Фасулът, лещата, грахът, туршиите също трябва да се избягват, както и ядките - орехи, бадеми, фъстъци. От месото може да се консумира пилешко, телешко, риба.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана