Глутеновата алергия и нейните симптоми

Глутеновата алергия и нейните симптоми

Все по-често се срещат хранителни продукти, на чийто етикет е отбелязано - без глутен. Причината е, че непоносимостта към растителния протеин е една от често срещаните алергии. Освен това при някои диети за отслабване са изключени храните, които съдържат глутен - пшеница, ръж, ечемик и продуктите от тях - брашно, нишесте, грис. В състава на овесените ядки присъства подобен на глутена протеин, но той невинаги предизвиква алергични реакции.

В повечето случаи глутеновата свръхчувствителност, известна още като цьолиакия или глутенова ентеропатия, е наследствена. Тя може да се прояви през първата година, когато бебето преминава към храни със съдържание на растителния белтък, а може да се развие и в зряла възраст.

Симптомите варират от леки неразположения до алергичен шок. Стомашните болки, подуването и газовете са характерни признаци, но те се срещат и при други здравословни проблеми. Обърнете внимание дали изпитвате умора, мудност и липса на енергия след хранене с богати на глутен храни. Друг симптом е рязката промяна в настроението. Тъй като глутенът yвpeждa лигaвицaтa нa чepвaтa и нapyшaвa aбcopбирането на важни хранителни вещества, това може да доведе до колебания в кръвната захар, които се отразяват и на производството на хормони. Признаци на цьолиакия са повишената paздpaзнитeлнocт, бeзпoкoйcтвo, тpeвoжнocт. Т.нар. гъша кожа също издава алергията. Тя се появява на някои места на ръцете заради недостиг на мастни киселини и витамин А в резултат на недобрата усвояемост на мазнините, причинена от пораженията върху стомаха и червата. Възможно е глутенова ентеропатия да стане причина за отключването на автоимунни заболявания - ревматоиден артрит, псориазис, болест на Хашимото.

Най-лесният начин да се установи повишената чувствителност на организма е да се направи минимум 2-3-седмична диета, в която глутенът е 100%-во изключен, а след това отново да бъде въведен в порциона. Сравнявайки физическото състояние преди и след проведения тест, може да се установи дали наличието на белтъка представлява проблем.

Страдащите от глутенова непоносимост обикновено си набавят въглехидрати от ориз, картофи, царевица, елда, киноа. Добре е да изключат напитки, силни подправки и плодове, които стимулират стомашните сокове - кафе, круши, пъпеши, череши, сини сливи. Фасулът, лещата, грахът, туршиите също трябва да се избягват, както и ядките - орехи, бадеми, фъстъци. От месото може да се консумира пилешко, телешко, риба.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние