Регулираме наднорменото си тегло, като се храним разумно, а не като гладуваме

Регулираме наднорменото си тегло, като се храним разумно, а не като гладуваме

През последните години интересът и на българите към контрола на теглото се засили много. Кабинетът ми всеки ден е посещаван средно от 20 души. Тя споделя, че най-леки и приятни за нея са случаите, когато помага на здрави хора да придобият оптимално тегло. Това е и темата на нашия разговор.

Как е правилно да се отслабва?

"Ядейки!", е категоричният отговор на специалистката. Най-здравословният начин да отслабнем според нея е, като се храним разумно, а не като гладуваме. За да бъде безопасно и трайно отслабването, то трябва да става постепенно във времето. Защото, колкото по-бързо олекваме, толкова по-голям е рискът да си върнем първоначалните килограми. А йо-йо ефектите са също толкова вредни, колкото и свръхтеглото.

Какво се случва при гладуване?

При отслабване става разграждане и метаболизиране на мазнините в черния дроб, както и отделяне на разградните продукти от тях чрез урината - ацетони, алдехиди и кетони - токсични вещества, които натоварват бъбреците. Ако си върнем предишното наднормено тегло, процесът ще се повтори, а рискът да си увредим тези важни органи е много голям.

И още: при стръмното сваляне на килограмите организмът ни не може лесно да се адаптира към новата телесна маса. Той реагира с ниско кръвно налягане и отмаляване. Рязкото отслабване крие също и риск от хипогликемия (ниска кръвна захар), която може да предизвика припадък и дори кома. Ето защо най-добре е сваленото тегло да не надвишава 5-6 кг средно на месец и да не е свързано с драстично ограничаване на храна.

С балансирания режим за отслабване, човек не се лишава трайно от нищо, има гарантирани физически тонус и работоспособност и добро психическо и емоционално състояние. На всеки отделен пациент тя назначава лесно приложима схема на хранене, съгласувана с него самия и съобразена с индивидуалния му вкус и предпочитания - дали обича месо, или е вегетарианец, къде му е възможно да се храни - вкъщи, в заведение или на работното място и т.н.

Монодиетите са вредни, ако към тях човек се придържа повече от 2-3 седмици. Например при диетата с месо и зеленчуци, която изключва напълно въглехидратите (глюкозата е единствен енергиен източник за работата на мозъка), след 14-20-дневни ограничения човек се чувства зле. Високобелтъчните храни (пр.месото) се разграждат до урея, пикочна киселина и креатинин. Уреята е токсична за черния дроб и за мозъка. Пикочната киселина крие риск за образуване на уратни камъни и подагра. А креатининът е най-рисковият фактор,"свързван" с хроничната бъбречна недостатъчност.

Плодолечението, диетите със зеленчуци и чайове, практикувани повече от 3 дни, също водят до риск за здравето. Това са свръхнискокалорийни диети (около 500 калории дневно), в които липсват белтъчини и въглехидрати. А само за дишане и сърдечна дейност, дори в покой, за 24 часа са ни потребни 1500 ккал. Ако раздвижим и мускулите, ще са ни необходими още 500 ккал. Не си ли осигурим тези 2000 ккал, започва увреждане на черния дроб. За да спаси живота ни, този орган дава стотици хиляди клетки от себе си. Така, вместо храна, ние започваме да консумираме собствените си тъкани, рискуваме да изпаднем в чернодробна кома, която може да доведе до смърт. Нещо повече - самосмлените чернодробни клетки се утаяват като разградни продукти в близкия жлъчен мехур и предизвикват жлъчни кризи след строго ограничителни диети за редукция на тегло.

Велик биологичен феномен за оцеляване е, че няма една единствена универсална диета за отслабване. Така е, защото организмът свиква, адаптира се и щом се приспособи, намира начин да противодейства с механизми за отбрана, за неутрализиране на въздействието на диетата. Той "знае", че ако само отслабваме от дадена диета, ще умрем. И за да спасява живота си, намира механизми, с които блокира действието Във всеки свой режим специалистката прилага 9 фактора за въздействие върху телесната маса. Опитът Няколко дни след началото на диетичната терапия първоначалният дискомфорт (който не е на стомаха, а на психиката) е изживян. Не ограничава количествата храна като грамаж, стига да не е налице разширен стомах.

Защото, дори да изядем по-голямо количество от определената ни индивидуална метаболитна порция (пр. риба), ако сме попълнили личните си депа от съставките на тази храна, организмът ни не я усвоява. След като се постигне желаното оптимално телесно тегло, са необходими още 3 месеца, за да бъде то задържано. През този период веднъж месечно режимът на пациента се коригира (разширява), за да се доближи до семейния модел на хранене си стигне до балансирано хранене.

Яжте, за да отслабнете и за да сте здрави! Не гладувайте! Спазвайте предписания ви от специалист индивидуален диетичен и двигателен режим!

Според биохимичните параметри на пациента и теглото му, тя препоръчва 1 час всекидневно бързо ходене пеша, аеробика, плуване, колоездене, гребане, танци.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние