Зеленият чай - неговите ценни съставки и влияние върху човешкия организъм

Зеленият чай - неговите ценни съставки и влияние върху човешкия организъм

B горещите дни мнозина предпочитат да утолят жаждата си със студен зелен чай. През зимата пък се тонизираме със същата напитка. Според проучванията зеленият чай е напитката, която има най-здравословен ефект върху организма.

Какво представлява зеленият чай

Той представлява полезен коктейл от антиоксиданти (полифеноли и различни катехини), съчетани с витамините А, С и Е, както и с кофеин, калий, калций, фосфор, магнезий, мед, флуор, цинк и други минерали и биоактивни субстанции. Среща се в няколко разновидности - зелен, черен и т. нар. оолонг. Всички те се получават от листата на едно и също растение - вечнозеления храст Китайска камелия (Camel- lia sinensis). Разликите между отделните видове се дължи на технологията на производството и най-вече на степента на ферментация.

Зеленият чай например се прави от неферментирали листа и има най-високата концентрация на мощни антиоксиданти, наречени полифеноли. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които увреждат съединения в тялото, променят клетките и могат да причинят тяхната смърт. Свободните радикали съществуват естествено в тялото, но токсините от заобикалящата среда (вкл. ултравиолетовите слънчеви лъчи, радиацията, тютюнопушенето и замърсяването на въздуха) допринасят за повишеното образуване на тези частици. Много учени смятат, че те ускоряват процеса на стареене, а също така са отговорни за много здравословни проблеми, вкл. неоплазми (тумори) и сърдечно-съдови заболявания.

Приложение в традиционната китайска и японска медицина

В традиционната китайска и японска медицина лекарите използват зеления чай като стимулант, диуретик и като средство, подобряващо здравето на сърцето. Освен това напитката се препоръчва при метеоризъм (повишено образуване на газове в корема), за регулиране на телесната температура и кръвната захар, за подобряване на храносмилането и менталното здраве. Редица клинични проучвания показват, че антиоксидантите свойства на зеления чай могат да помогнат за предпазване от много хронични заболявания, между които атеросклерозата и свързаната с нея исхемична болест на сърцето. Съществуват доказателства, че напитката намалява нивото на общия холестерол и повишава нивата на HDL ("добрия") холестерол. И дори, че при мъже пушачи зеленият чай значително намалява нивата на лошия LDL холестерол. Полифенолите в него могат да блокират чревната резорбция на холестерола и да повишат отделянето му от тялото.

Установено е, че напитката има протективно действие срещу развитието на рак. Основната роля играят полифенолите, чиято работа е да "убият" карциномните клетки и така да спрат тяхното развитие. Същото действие зеленият чай оказва при карцином на пикочния мехур, на млечната жлеза, при колоректалния рак. Ценната напитка традиционно се използва за регулиране на кръвната захар. Проучванията показват, че зеленият чай може да предпази от появата на захарен диабет или да забави неговата прогресия. Болните от захарен диабет тип 1 произвеждат минимални или почти никакви количества инсулин. Всекидневната консумация на напитката намалява нивата на хемоглобин А1 - основен показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца.

Пиенето на зелен чай оказва благоприятно въздействие и върху протичането на голям брой чернодробни заболявания. Освен това напитката противодейства на увреждащия ефект на различни токсични субстанции (алкохол и др.) върху черния дроб. Клинични проучвания показват, че екстракти от зелен чай могат да повишат метаболизма в тялото и по този начин да допринесат за увеличаване разграждането на мазнините и загубата на килограми при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Пиенето на 2-3 чаши дневно помага за поддържане на добра устна хигиена, тъй като чаят има антибактериално действие и предпазва от кариес. Той се препоръчва и при пациенти с възпалителни ставни заболявания (ревматоиден артрит). Зеленият чай потиска възпалението и намалява увреждането на ставния хрущял. Отварата може да се използва и като козметично средство, защото подобрява тена на лицето, а компресите с прецедена запарка премахват торбичките и тъмните кръгове под очите.

Въпреки полезните свойства на зеления чай не бива да пиете повече от 4 чашки дневно.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана