Хипертонията ускорява стареенето

Хипертонията ускорява стареенето

Cравнителният анализ на данните от България, 7 европейски страни и САЩ сочи, че ние сме сред страните с невисока честота на артериалната хипертония при възрастта 34-74 г. И все пак с високо кръвно налягане са около 2 млн. българи. В тази група влизат хората над 18 години със стойности на артериалното налягане, измерено трикратно, над 140/90 mmHg

Хипертонията е много повече от милиметрите живак. Според изработената в САЩ нова дефиниция тя се разглежда като системно съдово заболяване, което уврежда кръвоносните съдове и сърцето, води до задебеляване на съдовете, до увеличаване обема на сърцето, свързано е със сериозни нарушения, които в крайна сметка влошават оросяването на жизненоважните органи, обяснява най-голямата ни експертка по хипертониите.

В редица случаи тези промени в съдовете и в сърцето могат да настъпят дори и преди да са измерени постоянно повишени стойности на артериалното налягане. Разбира се, повишените стойности са най-лесният измерим критерий за това заболяване. Трябва обаче да се знае, че при хората над 80 години за нормално се приема кръвно налягане 150/90 mmHg. А за диабетиците е опасно то да надхвърля 130/80 mmHg. В последните години се обръща внимание и върху това, че при повишено кръвно налягане рисковите фактори се скупчват. За това в тази нова дефиниция като хипертония първи стадий се определят и напълно безсимптомни състояния, като повишеният серумен холестерол например.

Защото има доказателства, че хиперхолестеролемията, диабетът, затлъстяването и особено метаболитният синдром, който включва всички тях заедно, са предвестници на хипертонията. Известно е много добре, че, далеч, далеч преди да се отключи захарният диабет втори тип, вече са настъпили съдови отклонения и усложнения. Т.е. всички тези заболявания - хипертония, диабет, повишен серумен холестерол, са много тясно свързани и всяко състояние е предвестник в голям процент на другото. Ето защо диагнозата, която засега съществува като общоприета и която се определя по стойностите на налягането, всъщност е доста относителна. Рисковите фактори за развитие на хипертония са свързани, от една страна, с фамилната и генетичната предразположеност и от друга страна - с начина на живот.

Наличието на хипертония у единия или у двамата родители по права линия, у бабата или дядото, както и на захарен диабет или на ранна смърт от сърдечно-съдово заболяване в семейството са показателни за фамилна обремененост. Сред екзогенните рискови фактори на първо място се подрежда свръхконсумацията на сол. На второ място е изведена злоупотребата с алкохол. И на трето място идва наднорменото тегло, което е свързано с неправилен начин на хранене и с недостатъчна двигателна активност. Къде остава стресът?

Проучвания показват, че той също е рисков фактор за стареене на съдовете. Чувствителността към рисковите фактори е различна и тя също е генетично определена. По отношение на солта хората се делят на солево чувствителни и солево нечувствителни. Но подчертава, че нещата са много, много сложни, свързани са със сложни генетични взаимовръзки в организма. Напоследък се говори и за калций чувствителни хора. Калцият е вътреклетъчен елемент, с който се свързва съкращаването на мускулните клетки, на съдовете и на миокарда.

За това една от основните групи медикаменти за лечение на хипертонията са т.нар. калциеви антагонисти. Определят хипертонията като ранно стареене или като по-висок темп на стареене. Естествената еволюция протича на няколко етапа. На първия етап настъпват увреждания на кръвоносните съдове. От страна на сърцето първата реакция е левокамерната хипертрофия - задебеляването на стените на миокарда. Но тя е свързана и с нарушена функция на сърцето, защото то става по-дебело, по-голямо, обаче се храни по-лошо, тъй като съдовете, които го снабдяват с кръв, не се разрастват, а освен това намаляват резервите.

В бъбреците намалява гломерулната филтрация, съдовете задебеляват и се влошава бъбречната функция. В мозъка се увреждат малките съдове, което води до нарушение в бялото мозъчно вещество - там, където са фините функции на интелекта. Тези увреждания са многократно по-чести от пораженията, свързани с инсултите, и водят до влошаване на интелектуалните възможности на човека. Хипертоници с давност 5 до 10 години вече имат промени в сърцето, имат левокамерна хипертрофия, но те много по-често имат промени и в бялото мозъчно вещество, обръща внимание специа-листката.

В крайна сметка хипертониците развиват множество патологии: ранни нарушения в когнитивните мозъчни функции, в интелектуалната им дейност, левокамерна хипертрофия, която намалява физическия капацитет на сърцето и довежда до сърдечна недостатъчност, влошена бъбречна функция, която много по-лесно ги води към тежка бъбречна недостатъчност. А когато се съчетае хипертонията с диабет, тъй като тези заболявания имат еднакви механизми да увреждат съдовете, усложненията стават 2 пъти по-чести, далеч по-ранни и потрудни за въздействие. Следващият етап в еволюцията на хипертонията вече е настъпването на мозъчен инсулт, на сърдечен инфаркт, на сърдечна недостатъчност.

Изследване показва, че във възрастта 4547 г. артериалната хипертония увеличава 3 пъти риска от исхемична болест на сърцето, 4 пъти от сърдечна недостатъчност и 7 пъти от мозъчен инсулт. Заради това апелът на специалистите е много рано да се откриват хипертониците и да се лекуват активно, преди да са настъпили тези съдови промени. Ако лечението започне своевременно, налягането се нормализира по-лесно. При хипертонията с голяма давност съдовете вече са променени, задебелени и е изключително трудно, понякога дори е невъзможно да се преодолее тяхното съпротивление, така че такава хипертония трудно се поддава на терапия.

Лечение на Артериалната хипертония трябва да се лекува комплексно.

Винаги неотменно съществува немедикаментозното лечение - промяната в начина на живот (хранене, вредни навици, движение). Това е първото, което трябва да се направи, с него се започва и то трябва да продължава винаги. Второ е интензивното медикаментозно лечение. Има достатъчно добри хипертензивни медикаменти. Ръка за ръка върви лечението на съпътстващите рискови фактори, конкретно редукция на мастите в кръвта чрез прилагане на статини при дислипидемия. И там, където вече се е активирала системата на кръвосъсирване, се прилагат антиагрегантите (лекарства, разреждащи кръвта).

Основен, като най-ефикасен и най-евтин, е аспиринът. Но той трябва да се приема само ако хипертонията е добре контролирана, защото при високо кръвно е опасен. Аспиринът трябва да бъде нискодозиран. У нас се предлагат таблетки от 100 мг. Когато са налице противопоказания за аспирин, се назначава антистенокардин - по 6 таблетки дневно (3 пъти по 2 т.), в тази доза има ефект. В специални случаи в клиничната практика аспиринът и антистенокардинът се комбинират, има дори комбиниран препарат, но е много скъп. Назначеното лечение в никакъв случай не трябва да се прекратява самоволно от пациента.

Кога се измерва кръвното налягане

Най-добре е да се измерва два пъти дневно сутрин, след ставане от сън, преди да се вземат лекарствата за понижаването му, и вечер - след като са изминали 12 часа от сутрешното измерване. Човекът трябва да е седнал, без да кръстосва крака. Кръвното налягане не се измерва след полагане на физически труд, след нахранване и след консумация на алкохол. Лекарите препоръчват на пациентите си да си мерят налягането през последните 5-6 дни, преди да отидат в кабинета им, за да могат, ориентирайки се по записаните стойности, да преценят по-точно дозировката на медикаментите.

Това е особено полезно при възрастни хора и при тези, при които налягането е много променливо. Така се избягва и т.нар. офис-феномен - завишени стойности на кръвното налягане поради притеснението от лекаря.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние