Кореноплодните зеленчуци са истински склад на витамини

Кореноплодните зеленчуци са истински склад на витамини

През есента и през зимата не пренебрегвайте морковите, ряпата, цвеклото, целината, пащърнака и хряна. Ползата им за здравето е доказана от хилядолетия.

Oще преди да започне да се занимава със земеделие, човекът се е хранил с кореноплодни. Днес мнозина пренебрегват ряпата, цвеклото, морковите, пащърнака и хряна, а те са били неотменно на всекидневната трапеза на предците ни. Според диетолозите кореноплодните са изключително здравословна храна, особено през есента и през зимата. Най-добре е да се съчетават с пълнозърнест хляб, каши, макарони, а не с белтъчни продукти - месо, риба, мляко. Кореноплодните имат по-груба структура и не се препоръчват в суров вид за хора със заболявания на храносмилателната система. За предпочитане е да се готвят на пара. Преди употреба трябва да се почистят от повърхностния слой, тъй като в него се концентрират химическите вещества, с които е обработвана почвата.

Моркови

Морковите са ценни преди всичко със съдържанието си на каротин. В организма той се превръща във витамин А, който е необходим за добро зрение, помага срещу инфекции, а на децата - да растат. Витамин А е мастноразтворим, ето защо морковите трябва да се консумират заедно с мазнини - например олио, зехтин, сметана. Диворастящите моркови са широко разпространени в Африка, Азия и в Европа. Култивирането им е започнало в началото на XIV в. Интересно е, че отначало са били виолетови, а оранжевата им окраска се е появила по-късно, вероятно в резултат на мутация. Колкото по-ярък е цветът на морковите, толкова по-богати са на каротин - един кореноплод съдържа 2-3 дневни норми.

Червено цвекло

Червеното цвекло е богато на захар (до 8,8%), белтъчини (1,2-1,5%), органични киселини, лесноразтворими соли и коктейл от витамини и минерали - С, В1 и В2, Е и РР, U, калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган, флуор, бор, ванадий, йод, цезий и рубидий. 100 г червено цвекло удовлетворява дневната потребност на организма от манган, необходим за нормалната работа на мозъка, и 40% от нуждата от хром, който нормализира нивото на захарта и холестерола в кръвта. С помощта на флавоноидите цвеклото облекчава съдовите спазми, укрепва капилярите, понижават кръвното налягане и стимулира образуването на червени кръвни клетки, ето защо е много полезно при анемия. По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата - заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод. Цвеклото влияе благоприятно върху работата на бъбреците и черния дроб, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт, чисти тялото от токсините и тежките метали.

Целина

Целината съдържа много важни минерали, като калий, цинк, калций, желязо, фосфор, магнезий и витамините С, В, РР, Е, провитамин А. Тя засилва имунната система. Според Джони Боудън, автор на книгата "150-те най-полезни храни", нискокалоричните зелени стъбла на целината са истинско хранително богатство. Целината подобрява обмяната на веществата, извежда от организма излишните течности и токсини и действа като афродизиак. Консумирането само на 4 стръка на ден сваля високото кръвно налягане с 12-14 %.

Ряпа

Ряпата е ценен източник на витамин C - 200 г от нея носят на организма необходимото му количество за едно денонощие. Богата е и на калций, който укрепва костите и зъбите. Черната ряпа оказва бактерицидно и диуретично въздействие. Тя лекува много болести, но е най-популярна като отхрачващо средство при трахеит или бронхит. Изрязва се средата на зеленчука, пълни се с мед и се използва полученият сок. Ряпата има пикочогонно действие и е много полезна при болести на черния дроб, жлъчния мехур, при камъни или песъчинки в пикочните канали.

Хрян

Хрянът съдържа фитонциди, които имат антибактериални свойства и защитават организма от инфекции.

Пащърнак

Пащърнакът е богат на тиамин, необходим за нормалното състояние на нервната система, на никотинова киселина, която снижава нивото на холестерола в кръвта, и на вещества, които нормализират кръвообращението и подобряват дейността на обмяната на веществата.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана