Растителните храни лекуват и повишават имунитета

Растителните храни лекуват и повишават имунитета

Xранителните продукти от растителен произход в преобладаващата си част представляват и лечебни растения. Трябва да подчертаем, че съдържащите се в тях витамини, минерали и биологично активни вещества, изпълняващи ролята на мощни антиоксиданти, са напълно достатъчни за човешкия организъм. Ето защо не е необходимо допълнително и самоволно да прибягваме до употребата на синтетичните капсули и таблетки, да не говорим за антибиотиците, чието масово приложение е в пълно противоречие със съвременните схващания за третирането на респираторните и други инфекции.
След боледуване и в ситуации на особено физическо и психическо натоварване хранителните лечебни растения са отлично средство да попълним дефицита на витамини и минерали и по такъв начин да възстановим силите си, да повишим нивото на жизнения си тонус и да поддържаме имунната си система в готовност да се справи с евентуални инфекции.

Добре е, че у нас вече през всички сезони на пазара се предлага изобилие от пресни плодове и зеленчуци, с които можем да попълним запасите на организма с така ценните биологично активни вещества и за кратко време да стабилизираме здравето си.
Морковите са богати на бета-каротин - силен антиоксидант и на веществото фалкаринол, което има противотуморни свойства. Особено полезен е сокът от моркови, който подобрява храносмилането, дейст-ва регенериращо на увредената лигавица на храносмилателния тракт, подобрява зрението и стимулира растежа на косата и ноктите.
Доматите съдържат витамин С, Р, К, магнезий и цинк. Но най-ценната им съставка е т. нар. ликопен - мощен андиоксидант с противотуморни свойства, който намалява риска от злокачествено израждане на простатната жлеза и от рак на дебелото черво.
Чесънът изобилства от биологично активни вещества, от които най-активен е алицинът, притежаващ антибактериални свойства спрямо редица грамположителни и грамотрицателни бактерии. Благодарение на съдържащите се в чесъна сулфиди със специфична миризма, той понижава повишеното кръвно налягане, намалява холестерола и има противовирусно действие.
Магданозът съдържа витамин С многократно повече, отколкото цитрусите. Той е богат и на витамините А, В, В2, К, РР, Е. Една връзка от тази най-популярна кулинарна подправка е в състояние да покрие в много голяма степен нуждите на организма от калий, магнезий и фосфор. Магданозът е извънредно полезен при стомашно-чревни заболявания, отслабено зрение и стоматологични проблеми.
Копърът е също богат на витамините В1,В2, С, както и на минералите калций, фосфор, калий и желязо. Зелената подправка премахва газовете и е отличен коректор на храносмилането и жлъчкоотделянето.
Спанакът съдържа витамини В3, В6, С, К, Д, РР и провитамин А. В него има големи количества желязо, богат е на фолиева киселина, белтъчини и аминокиселини, които укрепват кръвоносните съдове. Спанакът предотвратява дегенерацията на макулата, основна причина за слепотата.
Зелената салата съдържа почти цялата гама витамини: В1, В2, С, Е, К, Р, бета-каротин, както и минералите калий, калций и магнезий. Тя подобрява храносмилането, увеличава стомашната секреция, повишава апетита, стимулира перисталтиката на червата, регулира дефекацията. Активира функцията на жлъчката, панкреаса и черния дроб. Намалява холестерола и регулира кръвната захар.
Копривата е източник на изключително полезните витамини С, В1, В2, бета-каротин, фитонциди и минерали - желязо, магнезий, мед, органични киселини и други. Наличието на незаменими аминокиселини и микроелементи играе съществена роля в поддържането на висока работоспособност, бързо възстановяване на силите и регенерацията на кръвотворния апарат.
Зеленият чай е мощен антиоксидант. Богат е на полифеноли, които упражняват възспиращо действие върху раковите клетки на храносмилателния тракт и кожата. Същевременно те укрепват сърцето и кръвоносните съдове, стимулират процесите в централната нервна система, повишават физическата и умствената работоспособност. Това е само малка част от хранителните лечебни растения, които ни дават възможност чрез природосъобразен начин на живот да укрепваме своето здраве.

Растителните храни са богати на витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Напълно задоволяват нуждите на организма, възстановяват силите ни  и защитават от инфекции, а някои предпазват дори и от рак.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние