Здравословното хранене като профилактика на заболявания

Дата: 2014-05-15 15:19:00, от: Здравко Здравков
Здравословното хранене  като профилактика на заболявания

Здравословното хранене е начин за профилактика на заболявания чрез подходящи промени в менюто и в начина на живот, като се избягва употребата на вещества от синтетичен произход. Основните принципи на тази профилактика са: в менюто ни да преобладава вегетарианска храна с преимущество на сурови плодове и зеленчуци; поемане на достатъчно количество вода (от 4-8 чаши дневно), като се избягва пиенето. Органичните (екологично чисти) храни са най-здравословни. Те се произвеждат без изкуствени торове и стимулатори на растежа, не съдържат тежки метали, синтетични пестициди и консерванти.

Обществеността трябва да се противопостави на генно модифицираните храни и да защити органичните храни. Защото, веднъж разпространен, този модел на възпроизвеждане на храните става неконтролируем и с необратими последици. А потенциалните рискове за здравето ни са големи и непредвидими.

Органичните храни осигуряват всичките необходими вещества на организма. Класически пример за естествена, органична храна са житните зародиши заедно със стеблата, които съдържат максимални количества нутриенти, витамините А, В-комплекс, С, Е, ензими, фибри, протеини, аминокиселини, както и микроелементите калций, магнезий, желязо, натрий, калий, манган, цинк, фосфор, сяра и други.

Класически пример за естествена, органична храна, са житните зародиши заедно със стеблата. В менюто ни трябва да има достатчно протеини, витамини, микроелементи, фибри и вода.

Основен градивен елемент за всяка жива клетка са протеините.

Те са необходими за регенерацията на клетките, за тяхната защитна функция срещу вируси и бактерии. Протеините от растителен произход (от пресните плодове и зеленчуци и от ядките) са много по-полезни в сравнение с животинските (от месото, рибата, яйцата).

На второ място по значимост за организма са витамините.

Най-съществено значение от тях имат А, В-комплекс, витамин С, витамин Е - заради антиоксидантните им свойства.

На трето място се нареждат микроелементите.

Те не могат да бъдат заменени с нищо друго, още повече че в организма не се изграждат микроелементи. Организмът се нуждае от калций, който участва в изграждането на костите, зъбите, нервите и така подпомага жизненоважни функции. Желязото е изключително важно за производството на хемопоезата (хемоглобин и еритроцити). Недостигът му води до анемия, особено по време на бременност и кърмене. Магнезият поддържа работата на сърцето и нервната система, контролира нивата на холестерола и възпрепятства формирането на конкременти в бъбреците. Цинкът е мощен антиоксидант и контролира функциите на жизненоважни органи и жлези с вътрешна секреция и кожните придатъци. Селенът, също антиоксидант, в минимални количества оказва въздействие върху синтеза на щитовидните хормони, хемопоезата, сърдечната мускулатура, предпазва увреждането на ДНК, активира клетъчните елементи на имунната система. Натрият поддържа водно-електролитния баланс в организма и улеснява протичането на нервните импулси. Калият играе роля за поддържане на рН в организма, на сърдечния тонус, на нервната система и кръвното налягане.

Структурата на хлорофила в зелените части на растенията е почти идентична със структурата на хемоглобина в кръвта на животните и човека. Хлорофилът има мощно антибактериално и антисептично действие. Изключително полезен е за болните от бронхиална астма, язвена болест, анемия, интоксикация, гнилостни процеси и др. Съвсем отскоро е доказано лъчепротективното му действие. Затова е много подходящ при болни, провеждащи химиотерапия или лъчетерапия.

Липсата на фибри в храната е една от причините за възникването на много заболявания. Растителните фибри не подлежат на храносмилане. Те не произвеждат енергия, обаче играят изключително важна роля в профилактиката на различни заболявания. Фибрите помагат за разграждането на захарта в кръвта, регулират нейното ниво и са особено полезни за диабетици. Едновременно с това те увеличават екскрецията на холестерола, като понижават нивото му в плазмата и предотвратяват натрупването му в съдовата стена. Фибрите предпазват организма и от образуването на жлъчни конкременти. Те увеличават обема на хранителното съдържимо в червата, усилват чревната перисталтика и са отлично средство срещу хронична обстипация (запек). Фибрите ускоряват и елиминацията на токсините от организма. Те притежават и друго много важно свойство: спомагат за предотвратяването на злокачествено израждане на лигавицата на дебелото черво в тумори, отстраняват болестотворните бактерии в дебелото черво, като подпомагат сапрофитните (полезните) бактерии.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана