Алкохола не решава проблеми, а създава още

Алкохола не решава проблеми, а създава още

Успелите жени не копират мъжете

Успелите жени не копират мъжете

Общителност, сговорчивост, изострена интуиция са качествата, с които дамите се издигат в служебната йерархия ...

Фобиите – причини и лечение

Фобиите – причини и лечение

Cигурно сте чували ваши близки и познати да споделят, че имат фобия от високо, от затворени пространства, летене със самолет и др. ...

Честата употреба на алкохол, при това в големи количества, може да доведе до зависимост, наричана "алкохолизъм". При оформена зависимост към алкохол той се включва в метаболизма на организма и постепенно довежда до трайни увреждания на различни органи и системи: черен дроб, сърдечно-съдова система, мозък, периферна нервна система, бъбреци. Тези увреждания могат да бъдат доста сериозни и дори при спиране на алкохолната употреба трудно се поддават на лечение.

Хората със зависимост към алкохола постепенно развиват редица промени в поведението си - стават по-раздразнителни до заядливи, чувствителни, мнителни, а нерядко и агресивни. Постепенно ограничават социалните си контакти и остават само "приятелите за чашката". Не се справят с отговорностите си в работата и семейството.

За тях алкохолът са превръща в единствена цел. Много преди да се стигне до тук обаче, тези хора са изживели доста тревожни моменти, свързани с болката от отхвърлянето, изоставянето, водещи след себе си страха от самотата. И са установили по един логичен начин, че другите/близките са тези, които ги отхвърлят и изоставят. В невъзможността си да проверяват недвусмислената си реалност, по един вече алогичен начин те са се справили с този проблем - отказали са се от хората/близките.

А за да компенсират самотата са се хванали за бутилката, която никога не отхвърля и не изоставя. Епизодичното пиене в големи количества не оз- начава алкохолизъм, но води до алкохолно опиване, което обикновено е свързано с временна загуба на самоконтрол над поведението и мислите, замаяност, некоординираност на движенията, в някои случаи и повръщане. Тежкото алкохолно опиване може да доведе до алкохолна интоксикация.

Съществуват форми на алкохолизъм, които протичат с продължителен прием на алкохолни напитки в големи количества в рамките на 4-5дни - "запой", като през това време не настъпва изтрезняване. След него обикновено следва кратък или по-продължите- лен "светъл период", през който човек не пие алкохол. Но... после идва нов "запой", нов "светъл период" и т.н. През това време зависимият от алкохол не е в състояние да извършва всекидневните си дейности и изпитва редица неприятни симптоми, обобщено наричани "махмурлук".

Рязкото спиране на приема на алкохол при вече оформена алкохолна зависимост може да доведе до "абстиненция". Това състояние се характеризира с голямо напрежение, припряност, нервност, раздразнителност, силен тремор на крайниците и непреодолимо желание за поне една чашка, която да премахне всички те тези усещания. Тежката форма на абстиненция се нарича "делир" и представлява остро заболяване, криещо опасност за животаи изискващо спешно интензивно лечение.

В делир човек е объркан, сънлив, трудно разпознава околните, често има зрителни халюцинации, кръвното налягане е ниско,нарушена е бъбречната функция, както и тази на жлезите с вътрешна секреция. Терапията на алкохолизма е продължителен и труден процес. Често само медикаментозното лечение не дава траен ефект и вероятността да се възобнови зависимостта е напълно реална. Комбинацията с подходяща психотерапия, създаваща подкрепяща среда, би могла да доведе до адекватно възприемане на реалността и до логичния извод, че чаша алкохол носи удоволствие, но не ти решава житейските проблеми.

Есенната депресия бяга от светлината

Есенната депресия бяга от светлината

Данни на Световната здравна организация сочат, че от есенна депресия страда всеки пети жител на планетата. Това сезонно афективно разстройство е най-разпространено в северните страни. В нашите географски ширини първата причина за есенната депресия ...

Здравето е в хармонията между тяло, мисъл и душа

Здравето е в хармонията между тяло, мисъл и душа

Човекът е единство от три същности и те са неделими, независимо от споровете между лекари, психолози и теолози ...

Кога мъжа има сериозни намерения

Кога мъжа има сериозни намерения

Според учени не е трудно умната жена да разбере как мъжът вижда бъдещето на връзката ...

Аутизъм при децата и терапевтични средства

Аутизъм при децата и терапевтични средства

От съвместните действия на семейството, учителите и специалистите зависи намаляването на поведенческите симптоми ...

Можем да превърнем тягостния работен делник в празник

Можем да превърнем тягостния работен делник в празник

Често ни уморява не самата работа, а обкръжаващата ни обстановка. Затова е нужно да си създадем собствено персонално пространство. Подредете бюрото си максимално удобно. ...

Съпрузите на жените с по-големи доходи кръшкат

Съпрузите на жените с по-големи доходи кръшкат

Мъжете, материално зависими от своите жени или приятелки, са склонни към изневяра пет пъти повече. ...

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Жени

Тийнейджър

Умора

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Плодове

Бебе

Хормони

Хранене

Работа

Главоболие

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Сън

Упражнения

Зеленчуци

Билки

Възпитание

Мъж

Инсулт

Рани

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Стави

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Лице

Мотивация

Самочувствие

Психика

Масаж

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Диета

Гръбначен стълб

Уважение

Пубертет

Страх

Напрежение

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Крака

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Стареене

Парене

Кал

Кариес

Кръвно налягане

Кашлица

Простата

Зъбен камък

Грижи

Спорт

Маска

Матка

Гадене

Зъбна плака

Холестерол

Бъбреци

Почивка

Компютър

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Приятелство

Море

Зелен чай

Мляко

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Зависимост

Гърч

Диагностика

Безплодие

Ангина

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести