Булимията - причини, лечение, терапия

Булимията - причини, лечение, терапия

Булимията е психогенно хранително разстройство. То се характеризира с епизодично неконтролирано преяждане, последвано от самопредизвикано повръщане и/или употребата на лаксативи с цел да се предотврати наддаването на тегло. При значителна част от болните се стига до нарушения, които могат да имат фатален край.

От булимия страдат по-често жени, отколкото мъже. Обикновено първите симптоми на булимията се появяват в юношеството. Но нейните корени могат да се търсят още в първите години от живота на детето. В основата стои нарушената хармония във взаимоотношенията с най-близкия кръг хора - най-вече с "мама".

Тя не се съобразява с неговите нужди и му налага волята си. Повтаря му реплики от рода на: "Не може да не се закусва, добрите деца закусват!" На тази основа детето губи своята увереност, развива силна тревожност, а след нея и убеждението, че е било изоставено и предадено. Следва загуба на доверието и гняв към "мама". После идва ред на бягството в един фалшив свят, в който детето се опитва да реконструира изгубената хармония.

Това е свят, в който "мама" може да бъде заместена от храната, която няма да го предаде. И то започва да се "напомпва" почти до прага на експлозията, за да разтовари напрежението. Повръща или продължава да пълнее, за да си създаде защитна броня от тлъстини срещу копнежа за обич и ласки. Животът му е неспирен сблъсък между разума и тялото. Опитва се да привлече вниманието на околните към себе си, за да засили защитата си, с която брани дълбоко заседналото в съзнанието му становище, че обичта е свързана с изоставяне.

Предизвиква у себе си гняв към потенциалните предатели на чувствата му: "Който вече веднъж е изневерил..." Примирявайки се с това, булимикът е престанал да "расте", престанал е да живее. Избрал е като обект на обич/любов нещо, което може да бъде "контролирано", и да му бъде вярно - храната. Но докато се тъпче или отрича новия обект на любов, душата му е тъжна и потисната. Липсва му самоуважение и вяра в собствените възможности. Това е депресията. Всичко му се струва много трудно, а обектът на кошмарите е храната. И така всеки ден.

Това представлява мрачният свят на индивид, който има потенциални възможности, но го е страх да ги покаже, да ги изрази. За него е по-добре да ги отрича, да ги потиска. Условно терапията на булимията може да се раздели на 3 етапа, като най-напред се изяснява на какъв терен се е развила болестта.

През първия етап пациентът се научава да преодолява симптоматиката, характерна за неговото хранително разстройство, и започва да осъзнава поведенията, свързани с ядрото на болестта. Той се учи да изразява своите емоции и чувства.

Вторият етап е центриран около социализацията във външния свят. Необходимо е да бъдат изпробвани всички нови поведенчески модели, различни от старите, които са водели до реакцията "тревога - храна - тревога".

Третият етап е "завръщане" в реалния живот: семейство, приятели, нови връзки и отношения, където пациентът може да намери постоянна подкрепа за своите проблеми. С това целта на терапията е реализирана. Излекуваният се е научил да бъде и от другата страна на болестта. А този, който знае да се държи като здрав човек, наистина е здрав. Защото болестта представлява лош навик, нарушаващ хармонията и равновесието между разума и тялото.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана