Тиковете и несъзнателните движения издават характера

Тиковете и несъзнателните движения издават характера

Tиковете са самоволни, ритмично повтарящи се бързи движения на групи от мускули. Обикновено вечер зачестяват, а по време на сън изчезват. Те могат да се задържат за кратко чрез концентрация, но при разсейване и при напрежение се появяват от ново и се засилват. Някои психолози смятат, че тиковете и несъзнателните движения са нужни на организма - за разтоварване от вътрешното напрежение.

Те са израз на нервна възбуда, на стаени чувства или мисли и разкриват някои черти от характера на личността. Хъмкане и покашляне по време на говорене, преглъщане преди всяко обаждане, почесване в областта на гърлото, преди да се вземе думата, издават комплекс за малоценност.

Чукане с пръсти по масата означава прекалена възбудимост или развита музикалност, но и егоизъм, лекомислие, разсеяност. Често поглаждане на веждите или брадичката издава склонност към лъжа и подмазвачество. Скубането на мустаците (ако има такива) говори за трудно вземане на решение или за липса на самоувереност. Подсмърчането е белег на песимизъм или комплекс за вина. Разглеждането на собствените нокти по време на разговор нерядко е признак за превземане, за неискреност.

Ритането на камъчета или други предмети по пътя е израз на буйна, необуздана фантазия или на неосъществени амбиции. Опипването на цигарата преди запалване издава снобизъм или лесна податливост на околните и модата. Навикът да се клатим на стола по време на говорене или четене е признак на несигурност. А ето още някои действия, които издават черти от нрава ни.

Склонността към употреба на прякори разкрива скрита злоба. Слабостта към повтаряне на едни и същи случки или анекдоти говори за проблеми с паметта или за подценяване на събеседниците. Навикът да се изписва собственото име върху забележими места е признак на повърхностност и комплексираност. Изкачването по стълби бегом е израз на непостоянство, силна чувствителност или големи амбиции. Прекалено честото поглеждане на часовника издава нервност, липса на чувство за време или разсеяност.

Играта с копчетата на събеседника разкрива инат или желание за налагане на собственото мнение. Гризенето на ноктите и хапането на устните говори за нервност или импулсивност.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние