Депресията дебне амбициозните и самовзискателните

Депресията дебне амбициозните и самовзискателните

За много хора днес стресът се е превърнал в начин на живот. Наистина в даден етап от живота си всеки човек преживява някаква форма на стрес, но постоянното справяне със ситуации, налагащи максимални усилия, води след себе си физическо, но и психическо изчерпване. Като прибавим неспособността за отпускане и неадекватното отреагиране на реалността, много логично може да се стигне до състояние на потиснато настроение, проблеми със съня и апетита, психомоторна мудност, нарушена концентрация, постоянна умора, чувство за безнадеждност и безперспективност, загуба на смисъла на живота, самоубийствени мисли.

Това състояние е депресията. Според доклад на Световната здравна организация през 2020г. тя ще заеме второ място по смъртност в световен мащаб, отстъпвайки само на сърдечните заболявания. Редица изследвания сочат, че жените са два пъти по-засегнати от депресия, отколкото мъжете, а по-податливи на нея са твърде амбициозните и преуспяващи хора - "колкото е по-високо едно дърво, толкова по-силно го духа вятърът".

Депресията може да варира от дребен емоционален проблем до застрашаваща живота болест. Причините за нея са многопосочни - физически, психологически, социални, биохимически, биологични. Стресът може да бъде предизвикан от конфликт с началника, напрегнати семейни/партньорски взаимоотношения, раздяла или развод, финансови затруднения, преживяване на загуба и дори от времето.

Прекалено завишените изисквания към собствената личност са друг рисков фактор. Ниската кръвна захар и недостигът или прекаленото производство на невротрансмитери в резултат на неадекватен хранителен режим също са част от причинителите на депресия. Друга теория свързва депресията с неправилното функциониране на щитовидната жлеза.

Но е възможно самата депресия да причинява това неправилно функциониране, както и да става дума за комбинация от двете. Каквато и да е причината, тежката депресия обикновено включва нарушено биохимично равновесие в мозъка. Някои хора са генетично предразположени към подобен дисбаланс. Сериозността на това състояние изисква и сериозно отношениекъмнего.

Ето защо, ако сте забелязали у себе си четири или повече от по-долу описаните симптоми в рамките на една седмица, потърсете адекватна психиатрична и/или психотерапевтична помощ, за да се избегне хронифициране на заболяването: 1. Раздразнителност и безпокойство. 2. Тревога, тъга и безнадеждност. 3. Силно чувство на вина. 4. Загуба на интереси. 5. Загуба на сексуално влечение. 6. Трудна концентрация и проблеми с паметта. 7. Безсъние или прекалена сънливост. 8. Трудно вземане на обикновени решения. 9. Видимо вариране в теглото. 10. Обща слабост и умора. 10. Главоболие, болки в гърба, схващанена врата. 11. Избухливост и засилено желание за участие в спорове. 12. Проблеми с апетита и храненето.

Не забравяйте, че депресията е сериозна болест и е необходимо да бъде лекувана като такава.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние