Депресията е нещо повече от лошо настроение

Депресията е нещо повече от лошо настроение

Hе всички хора, които са тъжни, са депресивни. Психиатричната диагноза "депресивен епизод" може да се постави, когато в продължение на повече от две седмици при пациента са налице поне два от следните три симптома:

1. Потиснато настроение, изразено по напълно необичаен начин за конкретния човек. То не се повлиява съществено от промени в обстоятелствата и се наблюдава през по-голямата част от деня.

2. Загуба на интерес и удоволствие от дейности, които иначе са приятни - сексуално общуване, хранене, разходка и др.

3. Намалена енергичност или засилена уморяемост.

Освен изброените три, депресията има и други симптоми: неувереност в себе си, малоценностни изживявания, неоснователни усещания за вина, мисли и дори опити за самоубийство, разсеяност и колебливост при вземане на решения, двигателна и речева потиснатост или тревожна оживеност, разстройства на съня, намаляване или повишаване на апетита. Също така обичайни са загубата на положителни чувства към близки хора, нежеланието за работа и общуване, мисли за мрачно бъдеще. Понякога пациентът е убеден, че страда от неизлечимо телесно заболяване.

При поставяне на диагнозата е важно да се изключат като причини за депресивното разстройство приемане на психоактивно вещество, както и телесно заболяване, което протича със симптоми на депресия. Има значение дали в миналото са се появявали един или повече подобни депресивни епизода, или пък период(и) на емоционална приповдигнатост, разсеяност и непоследователност, намалена нужда от почивка, повишена самооценка, прекомерна приказливост и активност и други прояви на т. нар. маниен епизод.

Навременното откриване на причините, водещи до депресия, значително би улеснило лечението. Затова консултацията със специалист е необходима дори при слаба изразеност на симптомите. Лечението в много случаи може да се опре и на т.нар. алтернативна медицина - билколечение, фитотерапия, както и задължителната за подобни случаи психотерапия. Изготвят се и индивидуални програми за самолечение, включващи храни- телен режим, двигателни упражнения и др.

Синтетичните лекарства и самолечението с анти-депресанти в много случаи не дават резултат, а дори задълбочават проблема. Отлагането на лечението пък превръща подобни "депресивни епизоди" в хронични депресивни състояния и води до сериозни психични заболявания, чието излекуване е още по-трудно и упорито.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Тийнейджър

Стрес

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Инфаркт

Психотерапия

Училище

Семейство

Пикочен мехур

Диабет

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Стомах

Страх

Температура

Тумор

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Гадене

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана