Масаж и билков чай помагат на бебета с колики

Масаж и билков чай помагат на бебета с колики

Ако бебето ви е неспокойно и често плаче, най-вероятният причинител на неговото неразположение са коликите (болки в коремчето). Това състояние се среща при почти всички новородени, особено при момчетата. Ферментите в стомаха все още не са се сформирали окончателно и стените на червата се свиват не достатъчно ритмично. Поради тази причина храната трудно се предвижва. Резултатът е бълбукане в корема и подуване, като следствие от образуваните газове. Обикновено коликите безпокоят децата само през първите три месеца.

Как максимално да облекчим страданията на малкия човек? Един от начините е да отстраним причинителите. Ето част от тях:

Храната, която приема майката.

Появата на колики често означава, че организмът на бебето не е готов да приеме тази храна, която консумира кърмачката. Добре е за една седмица майката да се откаже от млякото и млечните продукти. Пресните плодове и зеленчуци да се заменят с варени или приготвени на пара. А зелето, бобовите растения и гроздето най-добре изобщо да се изключат от менюто, тъй като те могат да предизвикат подуване на детското коремче. Често ядките, които се препоръчват за увеличаване на кърмата, могат не само да образуват колики, но и да алергизират кърмачето. Други храни, влияещи върху подуването на бебешкото коремче, са: кафе, чай, кока-кола и други газирани напитки, морски дарове, шоколад.

Позата при хранене.

Втората крачка в борбата с коликите е изборът на правилната поза по време на хранене. Понякога е достатъчно бебето да се премести малко по-близо до гърдата или да се измени ъгълът на наклона на бутилката. Дръжте детето така, че то да захапе колкото се може по-голяма част от ореола на гърдата. Тази поза няма да позволи влизането на въздух заедно с храната. Ако бебето се храни от бутилка, силиконовият накрайник трябва да е пълен с мляко.

Естествено хранене е за предпочитане.

Майчината кърма е най-вкусната и полезна храна за бебето. В нея се съдържат ендорфини, които притъпяват болката, причинена от раздуването на червата. Ако бебето не е кърмено дълго време, ще е много трудно да се възстанови лактацията. Не се притеснявайте, в случай че млякото намалее. Най-добрият начин да се увеличи неговото количество е по-честото кърмене.

Масажът също може да помогне за облекчаване на коликите.

Всеки ден, когато дребосъкът е спокоен, го сложете да легне на леглото върху затоплена пелена. Нежно масажирайте корема с бавни движения по посока на часовниковата стрелка. Предварително намажете кожата с 1 чаена лъжичка затоплен зехтин.

Преди да използвате билки срещу колики, се посъветвайте с педиатър. Преди всяко хранене давайте на бебето топъл билков чай от чашка или с лъжичка на малки глътки. Резене, джинджифил, маточина и мента, отвара от семена на копър или анасон предпазват от болезнени спазми, които са вероятните причинители за коликите. Не надвишавайте дозата от четвърт чаша дневно.

Медикаменти, съдържащи симетикон, имат свойството да "обират" образувалите се газове, да намалят раздуването на червата и да успокоят болките.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Любов

Сърце

Рак

Имунитет

Секс

Мозък

Очи

Родител

Храна

Бебе

Работа

Дете

Отношения

Мед

Грип

Хормони

Упражнения

Хранене

Сън

Зъб

Билки

Главоболие

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Зеленчуци

Психотерапия

Инфаркт

Училище

Семейство

Диабет

Пикочен мехур

Кръв

Имунната система

Вируси

Сърбеж

Антиоксиданти

Мотивация

Кръвно

Психика

Възраст

Влагалище

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Венци

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Самочувствие

Крака

Зъбен камък

Спорт

Матка

Гадене

Зъбна плака

Стареене

Холестерол

Диета

Емоция

Бъбреци

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Кръвно налягане

Кръвоносен съд

Общуване

Безплодие

Диагностика

Гърч

Зависимост

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Безсъние

Бръчки

Болести

Мазнини

Поведение

Самооценка

Рана