Ранни симптоми на астматичния пристъп

Ранни симптоми на астматичния пристъп

Бронхиалната астма e алергично хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, което се характеризира с повтарящи се пристъпи на задух. Чувството за липса на въздух се дължи на преходен спазъм на мускулатурата на дихателните пътища, оток на бронхиалната лигавица и свръхсекреция на бронхиалните жлези. От бронхиална астма страдат около 5-6 процeнта от населението. За съжаление нейното разпространение непрекъснато нараства, като болестта започва от все по-ранна възраст. Не са рядкост случаите на 2-3-годишни деца, заболели от бронхиална астма.

Много често налице е наследствено предразположение. Това означава, че единият или двамата родители страдат от алергично заболяване, било то бронхиална астма, сенна хрема, кожна алергия и т.н. За възникване на бронхиална астма помагат честите вирусни или бактериални инфекции на дихателната система, хроничните хреми, синузити, носната полипоза, хроничният бронхит и обструктивната белодробна болест, честите пневмонии и др. Когато тези заболявания се проявят в ранна възраст, те са особено рискови, защото имунната система на децата все още е в процес на формиране.

Най-честите симптоми на бронхиалната астма са: кашлица, липса на въздух (особено през нощта), трудно изхвърляне на храчки, хриптене, шумно и учестено дишане, стягане на гръдния кош, болка и усещане на напрежение в гърдите. При всеки астматик обаче със-тоянието и пристъпите са специфични и различни. Някои болни имат продължителни ремисии (периоди без оплаквания), последвани от периодично влошаване на състоянието и поява на астматични пристъпи. Други страдат от симптомите на астмата всекидневно.

Съществуват признаци, по които може да се прогнозира настъпващото влошаване на състоянието. Ранното разпознаване на астматичните прояви, които се усещат преди пристъпа или в самото му начало, може да спомогне да се овладее астматичният пристъп и да се предотврати влошаването на астмата.

Ранните симптоми за астматичния пристъп са:

Честа кашлица (особено през нощта);
Лесно задъхване, учестено дишане, трудно издишване;
Силно изразена умора в края на работната седмица и при спортуване;
Шумно дишане или кашлица при физически упражнения и усилия;
Влошаване или промяна на функциите на белите дробове;
Наличие на гърлени секрети;
Симптоми, които са подобни на тези при настинка, грип или алергия - кихане, ринит, запушен нос, кашляне, възпалено гърло, главоболие;
Нарушен сън.

При наличие на изброените признаци и симптоми, особено през пролетта, се препоръчва намесата на специалист, който да предпише необходимите медикаменти. Своевременната консултация с пулмолог и включване на подходяща терапия може да предотврати или овладее коварните симптоми на бронхиалната астма.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние