Упражнения при плоскостъпие или т.нар. дюстабан

Упражнения при плоскостъпие или т.нар. дюстабан

Отклоненията от нормалната форма на ходилото са различни, като едно от особено разпространените е плоскостъпието. На разговорен език това състояние се нарича дюстабан. При него ходилото няма или е изгубило вътрешната си вдлъбнатина, намираща се пред петата.

Децата до 5 години имат физиологично плоско ходило, после сводът започва да се оформя. В зряла възраст състоянието може да настъпи поради генетични фактори, травми на стъпалото, наднормено тегло, редовно и продължително стоене прав, неудобни обувки - тесни или с много високи токчета. Значително по-голям е рискът от възникване на проблеми със стъпалата след 40 години. Един от сигналите за смъкване на свода е уголемяване на стъпалото с един номер и болка в краката.

Често пъти състоянието се подобрява само от носенето на коригиращи стелки, които поддържат извивката и подобряват движението на ходилото. Лекарите препоръчват и упражнения за заздравяване на мускулите и връзките на стъпалото.

Изпълнението на основния комплекс от упражнения отнема няколко минути. Всяко упражнение се прави 15 пъти.

Седнете на стол и поставете успоредно стъпалата на пода. Без да отделяте петите, максимално повдигнете ходилата и ги задръжте за момент в крайно положение. Върнете в изходна позиция. При второто упражнение трябва да свиете колкото може повече пръстите на ходилото и да задръжте за кратко. Отпуснете ги и се върнете в изходно положение. Свийте пръстите на ходилото и заедно с това извийте ходилата навътре. Задръжте в крайна позиция, отпуснете и се върнете в изходно положение. Максимално завъртете ходилата навътре, допирайки палците. Върнете в изходно положение.

Сложете на пода различни малки предмети - топче, капачка, молив, кърпичка. Направете си условна линия и започнете да ги прехвърляте на отсрещната страна първо с единия, после с другия крак. Под стъпалата опънете кърпа. Започнете да я набирате с пръстите на краката. Изпънете я с ръце и изпълнете отново. Сложете едното ходило над глезена на другия крак и движете бавно нагоре към коляното. Разменете краката.

При следващото упражнение едното ходило трябва да е на пода, другото - върху топка. По посока на часовниковата стрелка правете кръгови движения с топката, без да отделяте стъпалото от нея. Направете същото обратно на часовниковата стрелка. Търкаляйте топката напред и назад. Изпълнете и с другия крак. Поставете топката между двете ходила. Притиснете я, повдигнете бавно нагоре и по същия начин спуснете надолу.

За последното упражнение ви е необходима тънка тръба или точилка. Сложете ходилата върху нея и я търкаляйте напред-назад. Вместо с точилка може да масажирате стъпалата с топка за тенис, малка бутилка или масажор.

Ако оплакванията продължават, трябва да се консултирате с ортопед, който да назначи терапия.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние