Биохраните трябва да отговарят на определени критерии

Биохраните трябва да отговарят на определени критерии

През последните години България се нареди сред страните, които проявяват интерес към хранителни продукти, произведени по екологичен начин. Те се наричат органични или биологични храни (биохрани).

У нас съществува мнение, че подобни продукти се отглеждат най-вече в малки стопанства или в селски дворове. Това до известна степен е вярно, но не е главният критерий за производство на биохрани.

Биологичният хранителен продукт трябва да бъде отгледан и преработен без използване на синтетични химикали (торове, пестициди, антибиотици, растежни регулатори, хормони, оцветители, хранителни добавки, помощни вещества).

Плодородието на почвата трябва да се поддържа чрез използването на естествен (оборски) тор в разрешени според нормативната уредба количества. Един растителен продукт може да се счита за биологичен само когато земята, върху която е отгледан, не е наторявана с изкуствена тор поне три години. Борбата с болести, неприятели, вредители и плевели трябва да се води без използване на синтетични продукти за растителна защита, а с алтернативни средства (механични, със сеитбообръщения, с препарати на естествена база). Засетите семена трябва да са екологично чисти. Важен факт в производството на биохрани е забраната за използване на генно-модифицирани организми (ГМО) и продуктите от тях. По отношение биологичното отглеждане на животни се прилагат методи, близки до естествения им начин на живот.

Биопродуктите се развиват в естествена среда, затова нямат идеална форма и външен вид.

Техните органолептични свойства обаче са много подобрени, т.е. храната е значително по-вкусна. Липсата на пестициди, тежки метали и химикали има благоприятен ефект върху имунната реактивност на организма, върху дихателната, храносмилателната и нервната система, както и върху репродуктивната способност.

По своята същност производството на биохрани не би могло да съществува без наличието на стандарти. У нас с "еко" и "био" се обозначават продукти, покриващи определени критерии. Сертифицирането и контролът са регламентирани от различни подразделения на Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката. У нас обект на биологично земеделие са ябълки, праскови, череши, ягоди, малини, сливи, винени сортове грозде, ядки, билки, растителни масла, тютюн, зеленчуци. Произвеждаме и биологично телешко и агнешко месо.

Биохраните са неколкократно по-скъпи от обикновените продукти, но това се компенсира от тяхното благоприятно въздействие както върху околната среда, така и върху човешкото здраве.

Здравни теми

Деца

Лечение

Кожа

Стрес

Тийнейджър

Умора

Жени

Депресия

Витамини

Сърце

Имунитет

Любов

Мозък

Рак

Секс

Очи

Родител

Храна

Бебе

Хормони

Работа

Грип

Дете

Зъб

Отношения

Мед

Главоболие

Хранене

Упражнения

Сън

Билки

Зеленчуци

Възпитание

Плодове

Мъж

Рани

Инсулт

Психотерапия

Диабет

Инфаркт

Училище

Имунната система

Пикочен мехур

Семейство

Кръв

Антиоксиданти

Вируси

Кръвно

Сърбеж

Мотивация

Самочувствие

Психика

Възраст

Влагалище

Венци

Болка

Гръбначен стълб

Стави

Страх

Уважение

Лице

Пубертет

Емоция

Инфекции

Зъби

Запек

Око

Повръщане

Масаж

Гръб

Алергия

Температура

Тумор

Стомах

Напрежение

Парене

Стареене

Кал

Кариес

Кашлица

Простата

Крака

Зъбен камък

Спорт

Холестерол

Матка

Гадене

Зъбна плака

Диета

Бъбреци

Кръвно налягане

Компютър

Почивка

Менопауза

Менструация

Бременност

Астма

Целулит

Грижи

Маска

Приятелство

Море

Зелен чай

Зависимост

Диагностика

Гърч

Безплодие

Настинка

Общуване

Кръвоносен съд

Хемороиди

Слънце

Яйчници

Ученик

Зачервяване

Мазнини

Отслабване

Поведение

Самооценка

Безсъние